Aloja

Intro diskusija “Tu esi skaļrunis!”

Kāpēc ikvienam ir svarīga laba komunikācija?

Vai vispār ir iespējams dzīvot vidē bez komunikācijas? Tā sakas jau ar brīdi, kad pamostamies un ieslēdzam radio, vienojamies ar tuviniekiem par dienas gaitām, ieslēdzot datoru vai sazinoties ar kolēģiem. Komunikācija ir viss – pat preces apraksts uz tējas vai būvmateriāla pakas. Negaršīgs pirmais dzēriena malks vai otrā dienā pēc līmēšanas nolupušas tapetes arī var būt sliktas komunikācijas dēļ! Komunikācijas ierastība padara to par tikpat pašsaprotamu kā elpošana. Un tieši tādēļ ir ārkārtīgi grūti nodefinēt ne tikai labas, bet pat pašas komunikācijas jēdzienu. Taču pamatu pamats ir apzināties, ka komunikācija ir divpusējs process un tev vienlaikus ir jābūt gan labam ziņas raidītājam, gan uztvērējam, apvienojot abus šos pretpolus.

2021. gada 3. septembrī  nevalstiskās organizācijas rīko Intro diskusiju “Tu esi skaļrunis!”, kuras ietvaros komunikācijas eksperti  – publiciste Aija Kažoka, žurnāliste Arta Lāce un sociālais antropologs Mārtiņš Daugulis stāstīs, kāpēc ir svarīga laba komunikācija, ar ko atšķiras komunikācija par tēmām, kas saistītas ar veselību, kā veicināt jēgpilnu komunikāciju un, kādus ieguvumus dod pareiza komunikācija.

Intro diskusijai ikviens interesents varēs sekot tiešsaistē Facebook https://ej.uz/IntroDiskusija

Īpašu uzmanību diskusijas laikā veltīsim tieši veselības komunikācijai – kāpēc, skaidro komunikācijas speciāliste un publiciste Aija Kažoka:Akcentējot tieši šo brīdi, gribētos uzsvērt, ka esam skatītāji izrādei, kurā skaidri redzams, kādas grūtības mūsdienu patērētāju sabiedrībai veselības komunikācijā un attieksmē pret savu veselību, ir spēt domāt par šiem jautājumiem ne tikai individuālā, bet arī visas sabiedrības veselības līmenī. Kā, attaisnojumam par savu negribēšanu būt altruistiskam, tiek sagudroti māņi un nepatiesa informācija. Kā šos procesus uzķēruši vēlētāju balsu zvejotāji – populistiski politiķi.

Veselības komunikācijas pamatā ir zinātniskā pieeja. Tās apgūšana palīdzēs izprast ne tikai medicīnas un ar veselību saistīto informāciju, bet pielietot to visās dzīves jomās.

Mūsdienās analfabētisma jēdziens ir mainījies. Ar šo vārdu drīzāk apzīmējam nevis tehnisku māku sasaukt kopā burtus un skaņas, bet gan prasmi orientēties informācijas jūrā un efektīvi sazināties, proti, komunicēt. Šobrīd, pandēmijas laikā, tas kļuvis divtik svarīgi, jo no informētības līmeņa un sekmīgas komunikācijas ir atkarīga vitāli svarīgu lēmumu pieņemšana par savu un tuvinieku veselību un pat dzīvību. Ar lasīšanu, skatīšanos, klausīšanos vien būs par maz. Mūsdienu prasības sekmīgā komunikācijā ietver vismaz pamatiemaņas medijpratībā, kritiskajā domāšanā, loģikā un argumentācijā. Viss nosauktais var tikt apgūts gan pašmācībā, gan studējot sociālās un humanitārās zinātnes. Nav šaubu, ka pasaule arvien vairāk pievērsīsies sarežģītu komunikatīvo fenomenu izpētei un sabiedrībai būs jābūt gana izglītotai, lai spētu tam sekot līdzi.”

Tiešsaistes Intro diskusija Tu esi skaļrunis! 3. septembrī ir ievada daļa konferencei “Skaļrunis”, kas norisināsies 2021.gada 11. septembrī klātienē.

Konferences “Skaļrunis” mērķis ir vairot zināšanas un iemaņas gan informācijas ieguvē un apstrādē, gan publiskajā komunikācijā un saziņā ar medijiem, lai veicinātu savu organizāciju mērķu sasniegšanu.

Pieteikties dalībai var aizpildot pieteikuma formu līdz 8. septembrim –  https://ej.uz/pieteiksanas_anketa_skalrunis_2021

Šogad konferences fokusā ir informācija, komunikācija un zinātne. Galvenās tēmas konferencē būs saistītas gan ar pierādījumos balstītas informācijas atpazīšanu un izmantošanu, komunikācijas prasmēm ar medijiem un medijpratību, gan par pārliecināta un pamatota viedokļa izveidi un darbu ar valsts institūcijām.

11. septembrī no plkst.8.00 – 18.00, 3 paneļos – Zinātne, Komunikācija, Informācija piedalīsies Latvijā zināmi un augtu vērtēti eksperti –

prof. dr. med. Ģirts Briģis, prof. Tālis Juhna, docētājs Mārtiņš Daugulis, vadošā pētniece Inese Čakstiņa, dr. biol. Dāvids Fridmanis, Latvijas Radio dienas ziņu programmu producents Edgars Kupčs, žurnāla Medicus Bonus redaktore Aija Kažoka, melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja Olga Valciņa, onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības “Onkoalianse” vadītājs Helmuts Bēķis, dr. Signe Mežinska, biedrības “Saknes” vadītājs Juris Beikmanis un komunikācijas speciāliste Kristīne Tjarve.

Konferenci “Skaļrunis 2021” rīko biedrība ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem “Saknes” un Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse”.

Plašāka informācija  konferenses mājas lapā: https://skalrunis.lv/

Aicinām sekot jaunākajai informācijai par konferenci “Skaļrunis 2021” Facebook:

https://www.facebook.com/biedribasaknes
https://www.facebook.com/ONKOALIANSE