Aloja

Noslēgusies akcija “Ceļā ar Indriķi Zīli”

Šogad, 19.maijā pagāja 180 gadi, kopš dzimis  I – III Vispārējo Latviešu Dziedāšanas svētku virsdiriģents Indriķis  Zīle. Alojas novada domes Dienas centrs sadarbībā ar Alojas Novadpētniecības centru organizēja velopārgājienus visiem aktīva dzīvesveida piekritējiem. Ar lielu interesi braucienos piedalījās biedrības “Alojas seniori” – velobraucēju grupas dalībnieki.

Vispirms ceļš veda uz “Vecdreimaņu” mājām, kurās ir dzimis Indriķis Zīle. Pārgājiena dalībnieki apmeklēja arī “Purzelles”, kur kādu laiku dzīvoja Zīles ģimene. Tēvs bija kalps, bet pieprata arī dreimaņa amatu. Indriķim bija jāpalīdz dreiju paminas mīt. Otrā braucienā interesenti devās uz Ungurpili. Ungurpils muižā dzimis Indriķa Zīles tēvs Bērtulis, bet vectēvs Brencis te strādāja par iesalnieku. Tieši te Zīles dzimta ieguva savu uzvārdu. Kad uzvārdu došanas laikā muižkungs ieraudzīja augumā pasīko Indriķa Zīles tēvu Bērtuli, viņš teicis: “Tas jau mazs kā zīlīte! Sauksim tad par Zīli!”

Akcijas “Ceļā ar Indriķi Zīli “ trešais posms atbalstītājus aizveda uz Valku. Ceļa gabals ir pārlieku garš vienas dienas braucienam, tādēļ tika izmantots autobuss. Lai ceļš būtu interesantāks, Staiceles lībiešu muzeja “Pivālind” un Alojas Novadpētniecības centra krājuma glabātāja Inese Timermane ar dažādu jautājumu palīdzību mudināja dalībniekus atsvaidzināt savas zināšanas, kas iegūtas akcijas pirmajā un otrajā posmā. Pareizo atbilžu autori saņēma saldas balvas.

Viesojoties Valkā,  brauciena dalībnieki vispirms piestāja novadpētniecības muzejā, kurā uzzināja  par Indriķa Zīles skolas gaitām Jāņa Cimzes vadītajā Valkas skolotāju seminārā. Seminārā Zīle  bija pats daudzsološākais un talantīgākais 33 absolventu vidū. Muzejā bija pieejama plaša informācija par I. Zīles skolotāja darbu Valkā, par tautasdziesmu vākšanu un līdzdarbošanos Jāņa Cimzes “Dziesmu rotas” izveidošanā, gan par koru diriģēšanu un ceļu līdz I – III dziesmu svētku virsdiriģentam un IV un V Dziesmu svētku goda virsdiriģentam, gan par tālākajām  dzīves gaitām Igaunijā. Iepazinušies ar muzeja ekspozīciju un aplūkojuši Indriķim Zīlem veltīto piemiņas zīmi ar iekalto uzrakstu “Dziesma mūs kopā tur, dziesma liek lepniem un stipriem būt”, dalībnieki devās uz Valkas veco staciju Valka II. Tur bija aizraujoša iespēja doties 30 minūšu ilgā un vienu kilometru garā braucienā ar sliežu velosipēdiem pa vecajām sliedēm. Brauciena laikā varēja vērot rudenīgos skatus, kuriem  savulaik garām  ik dienas ripoja Latvijā pirmais bānītis, pārvadājot gan kravas, gan cilvēkus.

 Pēc aktīvas un enerģiskas nodarbes visi devās uz Valkas centrālo laukumu.  Tur uz tilta pār Varžupīti ir uzstādītas šūpoles. Tās ļāva  šūpoties no Latvijas uz Igauniju un atpakaļ.

 Atpakaļceļā tika iepazīta Vijciema Ev.luteriskā baznīca, kura ir viena no astoņām Latvijas koka baznīcām. Mūs laipni sagaidīja un ar sirsnīgiem stāstiem par baznīcas vēsturi un šodienas notikumiem iepazīstināja Asjas kundze. Pārsteigumiem pilna bija Vijciema čiekurkalte, kurā vairāk nekā 100 gadus ziemā silti smaržo pēc sveķiem un dūmiem, kurā palīdz atvērties čiekuram un dienasgaismu ieraudzīt tā dvēselei – sēklai. Paldies “Latvijas valsts mežiem ” un Ivaram par ļoti interesanto stāstījumu un čiekuru apstrādes cikla demonstrāciju. Atpakaļceļā, apmeklējot Strenču kokaudzētavu, jau ar citām acīm vērojām mazos egļu stādiņus.

 Paldies, Alojas novada domes Dienas centra vadītājai Gunai Krūmiņai par velopārgājienu un ekskursijas maršrutu sagatavošanu, Alojas pārvaldes vadītājai Zandai Aderniecei, autobusa šoferim Atim Zariņam.

Par akcijas “Ceļā ar Indriķi Zīli” redzēto tiks izveidota izstāde, kuru interesenti varēs redzēt 18. septembrī 5. “Virsdiriģentu svētkos” Alojā, Rīgas ielā 4.

Teksts: Inese Timermane, Staiceles lībiešu muzeja “Pivālind”

un Alojas Novadpētniecības centra krājuma glabātāja

Foto: Inese Timermane, Guna Krūmiņa