Aloja

LBAS rīko konferenci “Stress un izdegšana darba vietā – kur ir līdzsvars?”

Katru gadu 7. oktobrī arodbiedrības visā pasaulē atzīmē Cienīga darba dienu. Cienīgs darbs, kuru pirmo reizi definēja Starptautiskā Darba organizācija 1999. gadā, nozīmē ne tikai darba vietu radīšanu, bet arī jaunas darba vietas ar atbilstošu kvalitāti, tas iekļauj arī darba un privātās dzīves līdzsvaru. Tāpēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) nedēļā no 4. līdz 8. oktobrim atzīmē ne tikai Cienīga darba dienu, bet arī aicina diskutēt par veselīga līdzsvara starp darba un privāto dzīvi veicināšanu.

LBAS no 4. līdz 8. oktobrim organizē Darba un dzīves nedēļas pasākumus, kas veltīti darba un privātās dzīves līdzsvara tematikai. Nedēļa iesāksies 4. oktobrī plkst. 13.00 ar konferenci “Stress un izdegšana darba vietā – kur ir līdzsvars?”. Klātienē konference risināsies Spīķeru koncertzālē Rīgā, bet to varēs vērot tiešsaistē LBAS Facebook profilā  https://www.facebook.com/arodbiedribaslv.

Konferences pirmajā daļā “Stress un izdegšana nodarbinātībā – izprotot situāciju Latvijā” par stresu un veselības veicināšanu darba vietās uzstāsies Ivars Vanadziņš – Dr.med., RSU Darba drošības un vides veselības institūta direktors. Par to, kā sabalansēt darbu, mācības un privāto dzīvi runās Artūrs Pokšāns, Latvijas Universitātes Antropoloģijas studiju katedras lektors, un Helēna Kubila, Latvijas Universitātes Kultūras un sociālās antropoloģijas programmas studente. Situāciju, kad stress pārtop par izdegšanas sindromu, analizēs Santa Purviņa – Dr.med., RSU profesore.

Par stresu un izdegšana COVID-19 seku novēršanas frontes līnijā stāstīs Inta Sīka, Vidzemes slimnīcas Neiroloģijas nodaļas virsmāsa, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības Vidzemes slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja. Savukārt stresu kā daļu no darba pienākumiem analizēs Armands Augustāns, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs.

Par psihoemocionālo riska faktoru ietekmi darba vidē informēs Sandra Zariņa, Valsts Darba inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja. Arodbiedrību loma stresa mazināšanai darba vietā atklās Mārtiņš Pužuls, LBAS darba aizsardzības eksperts. Savukārt par darba devēja atbildību nodrošināt veselībai drošus darba apstākļus no darba tiesību perspektīvas runās Kaspars Rācenājs, LBAS darba tiesību eksperts.

Par to, kas veicina stresu un par darba un privātās dzīves saskaņošanas realitāti Latvijā informēs Kristīne Dupate, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore, Eiropas Padomes Sociālo tiesību komitejas locekle, Eiropas Komisijas nacionālā eksperte darba tiesību jomā.

Savukārt praktisku instrumentu pielietošanu stresa un pārslodzes novēršanai – ko šodien dara darba devēji – atklās Kristīne Mennika, AS “Citadele banka” korporatīvās komunikācijas vadītāja un Latvijas Asociācijas sabiedrisko attiecību profesionāļiem valdes locekle, Edīte Kalniņa, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” Personāla vadības daļas vadītāja un AS “GASO” Personāla daļa.

LBAS Darba un dzīves nedēļa turpināsies 5. oktobrī plkst. 15.00 – 17.00 ar vebināru LBAS Facebook profilā “Koučings laimīgai ikdienai”. 7. oktobrī plkst. 10.00 – 14.00 ar Fridriha Eberta fonda atbalstu ZOOM platformā notiks tiešsaistes diskusija “Darbs. Dzīve. COVID-19”.

Savukārt noslēdzot Darba un dzīves nedēļu, aicināsim paskatīties plašāk – kā sabiedrībā zināmi cilvēki savieno darba un privāto dzīvi. Muzikālā diskusija „Līdzsvara efekts: laimīgi darbinieki + ilgtspējīgi darba devēji”, kas tapusi sadarbībā ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu, norisināsies šī gada 8. oktobrī plkst. 13.00-16.00, mūzikas un drāmas telpā OratoriO. Pasākumu vadīs Ansis Bogustovs, un to muzikāli papildinās Žorža Siksnas, ģitārista Reiņa Jaunā un Martas Grigales priekšnesums. Pasākumam tiks nodrošināta tiešraide no LBAS Facebook profila.

Pasākumi tiek īstenoti ar Eiropas Savienības programmas “Tiesības, vienlīdzība un pilsonība” 2014.-2020. gadam atbalstu. Projekta mērķis ir īstenot pasākumus, lai mazinātu stereotipus par noteiktu lomu sadalījumu starp sievietēm un vīriešiem darba un privātās dzīvi līdzsvarošanā un radītu priekšnosacījumus vienlīdzīgai aprūpes un mājsaimniecības pienākumu sadalei.