Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas Daina Grūbe

Staiceles pilsētas bibliotēkā ar lasītājiem tikās dzejniece, rakstniece, tulkotāja, redaktore Daina Grūbe. Uz pirmo jautājumu – kā viens cilvēks var paveikt tik daudz – atbilde bija pavisam vienkārša : “Ja darbs patīk un ir hobijs, tad var paveikt daudz”.

Dzejniecei ir izdoti vairāki dzejoļu krājumi, daži no tiem pat skan dziesmās. Pati arī esot kādus savus dzejoļus dungojusi.

Rakstniece ir uzrakstījusi vairākus stāstus, pašreiz izdevniecībā esot kārtējais, uz vēsturiskiem faktiem balstītais romāns “Vienīgie”. Romāna rakstība prasot sistemātisku darbu, vieglāk ir ar stāstu. Kā rakstniece saka: “Stāsta doma klīst tepat līdzās, tik jāuzliek uz papīra. Stāsta rakstība prasa mazāk laika, bet katrs vārds ir jāizdrellē un jāļauj katram lasītājam būt līdzautoram, kurš pats nosaka stāsta beigas.” Klātesošajiem bija unikāla iespēja autores izpildījumā noklausīties pirmo publicēto stāstu  “Mācību materiāls” no  Neatkarīgās Avīzes pielikuma Hedvigas Kundzes Avīze 2001. gadā. 

Redaktores darbu Daina uzsāk pēc darba Ērgļu vidusskolā. Šajā darbā ir ieinteresēta darboties ar jauniem autoriem, kā Agnese Zarāne, Vineta Trimalniece, Ligita Paegle un citiem autoriem. “Jaunais katrs nāk ar kaut ko jaunu”, atzīst redaktore. Tomēr ir arī autori, kuriem viņa jau ar gadiem rediģē grāmatas un tāda ir Daina Avotiņa. Daina Grūbe esot rediģējusi vienpadsmit  Dainas Avotiņas pēdējās izdotās grāmatas. 

Tulkotājas kontā esot ap septiņdesmit grāmatu, galvenokārt no angļu valodas. Lai papildinātu savas svešvalodu zināšanas mācījusies arī zviedru valodas kursos. Un rezultāts ir – tulkotas bērniem grāmatiņas no zviedru valodas.

Noslēgumā viennozīmīgi nonācām pie secinājuma, ka Daina Grūbe ir universālais kareivis latviešu literatūras laukā un sakām paldies VKKF par doto iespēju mums iepazīt šādus cilvēkus. 

Teksts: Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja

Foto: Inta Meistere