Aloja

Aicina sniegt atbalstu dzīvnieku aprūpei

Pirms diviem gadiem Staicelē un Alojā aptuveni 40 kaķi atradās nebūtības priekšā.  Bezsaimnieku dzīvnieku problēma bija  samilzusi tik tālu, ka daļa iedzīvotāju pieprasīja šo dzīvnieku izķeršanu, kas realitātē  faktiski nozīmēja arī eitanāziju, jo desmiti nesocializētu kaķu nevienam nebija vajadzīgi. Otra sabiedrības daļa iestājās par problēmas humānu risinājumu. To izdevās panākt, iesaistoties dzīvnieku aizsardzības biedrībai “Dzīvnieku SOS”.  Daļa noķerto kaķu  nonāca  dzīvnieku draugu aprūpē Rīgā, bet daļa palika tepat pie “Dzīvnieku SOS” pārstāves Ingas Plaudes, kura nesen bija pārcēlusies uz dzīvi Staicelē. Daļa no kaķiem atradusi jaunas mājas, daļai socializācijas process norit ļoti lēni, bet pa šo laiku Ingas mājās uz pagaidu dzīvi, līdz īsto māju un saimnieku atrašanai, nonākuši vēl vairāki desmiti pamesto un nevajadzīgo Staiceles četrkāju. Vieni atrod jaunas mājas, bet citi uzreiz nāk vietā. Tukšu vietu pagaidmājās nav, tās reizēm ir pilnas “līdz jumtam”, jo ilgstoši nerisinātās problēmas vienā dienā atrisināt nav iespējams.  “Dzīvnieku SOS” pa šo laiku ir izdarījis ļoti daudz. dzīvnieku aizsardzības biedrībai “Dzīvnieku SOS” bezsaimnieku dzīvnieku jautājumos  sāka sadarboties ar Staiceles pilsētas un  pagasta pārvaldi un pašvaldības policiju,  un gadiem krājies ledus dzīvnieku aizsardzības jomā  ir sakustējies.  Sterilizēti vairāki desmiti ielas kaķu, lai apkarotu dzīvnieku vairošanos. Sakārtotas vairākas ielu kaķu kolonijas, kuras vairs nebiedē cilvēkus ar savu nepievilcīgo izskatu, “Dzīvnieku SOS” pēc iespējas cenšas tās atbalstīt arī barības iegādē. “Dzīvnieku SOS” ir palīdzējis atrisināt savairoto kaķu problēmu arī vairākās lauku sētās. Pateicoties “Dzīvnieku SOS” neatlaidībai un  sadarbībai ar pārtikas un veterināro dienestu,  izdevās apturēt bezatbildīgas kaķu saimnieces – kaķu vairošanu dzīvoklī.   Un, kas ir ļoti svarīgi, cilvēki ir ieraudzījuši, ka problēmai ir arī cits risinājums, ka var lūgt un saņemt padomu un pabalstu,  ka daudziem  vairs neceļas roka, laukos tik ierastajai “nevajadzīgo dzīvību slīcināšanai”. Daudzi  dzīvnieki  tiek paglābti gan no bada nāves, gan slimībām, gan „jūras skolas”.  Tas tomēr stiprina cerību, ka  arvien vairāk cilvēki sāk saprast un cienīt dzīvības vērtību, meklē ceļus, kā glābt un palīdzēt.  Kam pietiek ar padomu, kam vajag reālu praktisku atbalstu.  Lai arī vēl tāls ceļš šajā virzienā ejams, mēs esam sākuši pa to iet.

Tomēr realitāte vēl joprojām ir skarba.  Novada pašvaldībai ir plāni dzīvnieku problēmas risināšanai, bet pašlaik Staicelē “Daudzgalvainā” pagaidu māju kaķu saime  papildinās arvien jaunām astītēm. Un visticamāk viņi ne tuvu nebūs pēdējie. Glābjamo joprojām ir ļoti daudz, jo gadu gadiem krātas problēmas vienā dienā nav atrisināmas, lai gan – gods un slava staiceliešiem par mostošos ieinteresētību, atsaucību, sapratni un atbalstu.

Pagaidām daudzās izglābtās mutītes prasa ēst, vajadzīgi medikamenti, jo dzīvnieki uz ielas ļoti bieži ir guvuši traumas, infekcijas, ir novājināti. Un arī tik prozaiska, bet ļoti svarīga lieta kā skaidas kaķu tualetes kastītēm gluži vai kūst kā sniegs. Staiceles minkāni lūdz Jūsu palīdzību!  Neviens brīvprātīgais dzīvnieku glābējs  nespēj tikt galā bez līdzcilvēku atbalsta. Ikkatrs eiro šajā darbā ir ļoti svarīgs! Viens eiro – tās jau kādam  ir pusdienas vai ikdienas zāļu deva, maza, bet būtiska daļiņa no kopīgā veseluma. Ja vari, lūdzu atbalsti!

“Dzīvnieku SOS”

Reģ. Nr. 40008105469

LV77HABA0551014358802

Paypal: dzivniekusoss@gmail.com

Mērķis : Staiceles kaķiem

Teksts un foto: Inga Plaude