Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas stāstu autore Dace Vīgante

Vēlā pēcpusdienā Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās vairāku stāstu grāmatu autore Dace Vīgante. Kaut prieks bijis rakstīt jau bērnībā, pirmā stāstu grāmata iznāk krietni vēlāk. Skolas solā bieži izpalīdzējusi klasesbiedriem sacerējumu rakstībā, par ko saņemti attalgojumi ar izrēķinātu mājas darbu matemātikā. Skolu beidzot literatūra it kā aizslīd. Mātes mudināta :„Dzīvē galvenais ir kārtīgs darbs, pārējais plānā galdiņa urbšana”, Dace apgūst šuvējas, modelētājas profesiju. Tomēr arī ikdienas darbā saglabājas interese par literatūru. Tiek rakstīti nelieli stāstiņi pašai sev. Kā autore pati saka: „Paslīd kāja”, un viņa kļūst par līdzautori dokumentālās prozas grāmatai par meksikāņu pavāru un mākslinieku Havjeru Garsiju „Gatavots a la Mexicana”. Ja sākumā bija liela nedrošība, taču vēlāk jau mācas Literārās Akadēmijas meistraklasē un pirmie darbi tiek parādīti rakstniecei, pasniedzējai Ievai Melgalvei. Viņas vadībā top arī pirmais stāstu krājums „Ledus apelsīns”. „Stāstus var radīt, ja izdzīvo un izpēta dzīves situācijas, konsultējas ar speciālistiem, lai personāži var noticēt”, saka stāstu autore. Savu sakāmo viņa pamato ar to, ka stāsts „Ledus okeāns” no stāstu krājuma „Ledus apelsīns” ir ļoti tuvs savas dzīmtas vēstures izpētes rezultāts.

Kā rakstniece saka: „Stāstos nemoralizēju, nevienam neko neiestāstu un nemācu, rakstu stāstus par savām domām”, tāpēc ļoti grūti bijis rakstīt pasūtījuma stāstu „Princese”. Stāstu, kurā prototipa varones pārdomas ne vienmēr sakritušas ar autores domām un dzīves vērtībām, kuras bijušas jāiekļauj stāsta varonē.   

Jautājot par nākotnes plāniem, atbilde bija negaidīta – ir tapis romāns „Romantiķis”, kura pamatā ir tēva, sacīkšu braucēja tehniskā dienasgrāmata. Ir tapis romāns, kurā pieminēta arī Staicele ar bagiju sacensībām kādreizējā „Ķirķu” mototrasē. Visiem klātesošiem bija iespēja arī noklausīties tieši šo romānu fragmentu autores izpildījumā.

Tikšanās noritēja VKKF finansētā projekta „Stāstu autoru pasaulē” ietvaros.

Teksts: Anita Strokša,

Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja

Foto: Inta Meistere,

Staiceles pilsētas bibliotekāre