Aloja

Pieejams jauns digitālais rīks — “Klimata kalkulators pasākumu organizatoriem”

Vakar Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #DziedUnDejo2021  konferencē “Pieredze un mācībstundas nākotnei” Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku organizatoram — Latvijas Nacionālajam kultūras centram — tika pasniegts Pasaules Dabas Fonda un #DziedUnDejo2021 organizatoru kopīgi izstrādātais Klimata kalkulators pasākumu organizatoriem. Digitālā rīka mērķis ir sniegt atbalstu lielu un mazu pasākumu organizēšanā, apzinot to ietekmi uz klimatu un piedāvājot videi draudzīgas alternatīvas.

Pasaules Dabas Fonds un Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #DziedUnDejo2021 organizatori ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu kopā izveidoja Klimata kalkulatoru, lai apzinātu ietekmi, ko rada transports, naktsmītnes, ēdināšana, enerģija, materiāli, atkritumi, scenogrāfija u.c. Jaunais digitālais rīks palīdzēs jau laikus, domājot par nākotnes pasākumiem, izprast, kādas ietekmes katra no jomām rada uz klimatu, ļaus labāk saprast, kādas būtu labākās alternatīvas organizatoriem, lai tuvinātos klimata neitralitātei, kas šobrīd ir globālajā dienas kārtībā. 

Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #DziedUnDejo2021 noslēguma konferencē Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, saņemot kalkulatoru, atzina: “Tā ir iniciatīva, ko mēs labprāt pārņemsim, jo zaļā domāšana parādās arī mūsu attieksmē pret svētku tradīciju. Jo mēs zaļāk domājam, tas nozīmē, ka mēs domājam, ne tikai par sevi pašu, bet arī par to, kas ir mums līdzās.” Signe Pujāte izteica gandarījumu par saņemto digitālo rīku un minēja, ka Klimata kalkulatoru pasākumu organizatori izmantos pilnā spektrā, cik tas būs iespējams, organizējot 2023. gadā plānotos Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkus.  

Pasaules Dabas Fonda pārstāve Elīna Pekšēna norāda: “Laiku, kad pasākumu organizēšana ir liegta vai stingri ierobežota, mēs varam izmantot plānojot un mācoties organizēt notikumus pēc iespējas klimatam draudzīgākus. Nereti ar vēlmi būt videi saudzīgam vien nepietiek. Labi, ja ir konstruktīvs palīgs — tāds ir jaunais Klimata kalkulators pasākumu organizatoriem.” 

Kalkulators ir publiski pieejams Pasaules Dabas Fonda mājaslapā, un no šodienas to ir aicināts lietot ikviens, kurš vēlas ar savu pasākumu būt klimatam draudzīgāks. 

Informāciju sagatavoja 

Daina Šteinberga, Pasaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja 

dsteinberga@pdf.lv, 29632279 

Plašāka informācija

Elīna Pekšēna, Pasaules Dabas Fonda Vides izglītības un sabiedrības iesaistes programmas vadītāja

epeksena@pdf.lv, 28343418