Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā tiešsaistē viesojas rakstniece Zane Nuts

Staiceles pilsētas bibliotēkā noslēdzās VKKF finansētais projekts “Stāstu autoru pasaulē”. Projekta pēdējā viešņa tiešsaistē bija Zane Nuts. Rakstniece, kura sevi neuzskata par rakstnieci un saka: “ Esmu dīvainītis, kuram ir izdevies uzrakstīt grāmatas”. Un tādas jau ir piecas. Kopējā sarunā izkristalizējās, ka viņa ir cilvēks, kurš dzīvo ar izaicinājumiem. Dzīves rutīna viņu neapmierina. Par to liecina arī viņas tik dažādais devums latviešu literatūrai. Par katru darbu autorei ir kas sakāms. Dāmu romānu galvenos sižetus viņa nosapņojusi, bērnu pasaku grāmata tapusi no dēlam stāstītās pasakas.   Autobiogrāfiskais romāns “Kaut kāds finglieris” ir liela uzdrošināšanās atklāt savu dzīvi plašam lasītāju lokam, par kuru autore saka: “Nebaidos no sabiedrības reakcijas. Gribas pateikt kaut ko pozitīvu, jo uzskatu, ka viena prieka dzirksts spēj iededzināt laimes ugunskuru.”  Ceļā pie lasītājiem ir grāmata ”Latvietes nevar nemīlēt”, kuru uzrakstīt nācies diezgan grūti, jo komiskas situācijas vārdos izteikt nav viegli.  Tapšanas stadijā paralēli  ir divas grāmatas – fantastikas pasaulē grāmata “Kārlis”, kurā autore cenšoties parādīt ironiju par stulbāko cilvēku līmeni. Otra grāmata ir reālisma garā “Cilvēks no pagātnes”.

Dzīves izaicinājums ir arī pašas izdevniecība “Nuts”, kuras veidošanai drosmi devusi daudzu grāmatu autore Inese Prisjolkova.

Saruna noslēdzās, zinot viņas dzīves lielo mistēriju, ar vēlējumu Zanei Nuts – nepazust no latviešu literatūras. Turpināt, jo lasītāji ir iecienījuši viņas darbus.

Teksts: Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja

Foto: Inta Meistere, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja