Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas rakstniece Gundega Repše

23. novembra pēcpusdienā Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās rakstniece Gundega Repše. Tikšanās notika VKKF finansētā projekta “Dokumentālās prozas kaleidoskops – 2” ietvaros.

 

Tikšanās reizē, pirmkārt, mēs iepazinām grāmatu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” idejas iniciatori un autoru pulcinātāju. Gundega Repše norādīja, ka pirmsākums meklējams 2010. gadā, kad sabiedriskā domā valdīja uzskats, ka latviešu literatūras nemaz nav. Tas bija laikā, kad politiskā vide bija nostājusies pret Latvijas vēsturi. Kā rakstniece uzsvēra, igauņu vēsturisko filmu ietekmē piedzimusi doma, ko viņa sauc par kaprīzi, uzrakstīt stāstus par XX gadsimta notikumiem.  Sākums bijis neliels dažādu autoru stāstu krājums, kas izaudzis vairāku romānu sērijā. Sērijā, kura aptver visus Latvijas XX gadsimta notikumus. Idejas autore gan uzsvēra, ka šie romāni nav izmantojami pasniedzot vēstures stundas skolā, bet tie ir katra autora subjektīvais skatījums uz vēsturisko notikumu.

 

Otrkārt, mēs iepazinām rakstnieci, kuras romāns šajā sērijā ir “Bogene” – mājas gars. Romāns vēsta par 1940. – 1941. gada notikumiem Latvijā. Liekas mazs laika sprīdis, bet vēsturiskiem notikumiem ļoti bagāts. Notikumiem, kurus izdzīvojusi visa rakstnieces ģimene, visas ģimenes stiprās sievietes. Rakstot šo romānu autore trīs gadus dzīvojusi paralēlās pasaulēs, cik ļoti spēcīgi un patiesi vēlējusies parādīt Lesteru nama sieviešu  latvisko dzīvesziņu un nepadošanos svešas varas uzspiestajām varmācībām.

 

Treškārt, mēs iepazinām vienkāršu, spēcīgu, ļoti gudru cilvēku, kuram ir savs viedoklis un kuru nebaidās paust. Ir savs viedoklis gan par literatūru, gan par politiku, gan par sadzīvi. Varbūt tieši tāpēc dažkārt viņa tiek pārprasta vai līdz galam nesaprasta.

 

Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja