Aloja

Aicinājums iesaistīties ar latvāni invadēto platību apzināšanai

Latvijā čemurziežu dzimtas augs latvānis ir plaši izplatīts. Šis augs pieder pie “invazīva sugām”, šis jēdziens nozīmē to, ka šī ir agresīva un kaitīga suga, kas spēj īsā laika posmā strauji pārņemt teritoriju. Invazīvo augu suga Latvijā Augu Aizsardzības likumā tiek definēta kā Latvijas dabai neraksturīga, kas spēj apdraudēt vietējās sugas, kā arī rada kaitējumus un zaudējumus videi un pat cilvēka veselībai.

Arī mūsu novada teritorijā latvānis ir plaši izplatījies, īpaši ceļmalās un grāvmalās, citviet pat urbanizētos apgabalos. Apzinoties šī auga kaitīgumu un plašo izplatību, Alojas novada dome lūdz vietējo iedzīvotāju palīdzību un iesaisti latvāņu invadēto platību apzināšanai. Tādējādi ar šo problēmu cīnīties kopīgiem spēkiem, ierobežojot tālāku izplatību.

Alojas novada dome lūdz ziņot novadniekiem par vietām, kur aug čemurziežu dzimtas augi latvāņi. Ja kādam no Jums ir zināma latvāņu augšanas vieta, lūgums, informēt Alojas novada domi, vēršoties pie pilsētas un pagasta pārvaldes vadītājiem:

  • Alojas pilsētas un pagasta pārvaldes vadītājs R. Būda, tālr. nr.: 28652353, e-pasts: rihards.buda@aloja.lv
  • Staiceles pilsētas, pagasta pārvaldes vadītājs P. Kuzmenko, tālr. nr.: 29131733, e-pasts: peteris.kuzmenko@aloja.lv
  • Brīvzemnieku pagasta pārvaldes vadītāja D. Tauriņa, tālr. nr.: 28684163, e-pasts: brivzemnieki@aloja.lv
  • Braslavas pagasta pārvaldes vadītāja D. Šķepaste, tālr. nr.: 26670718, e-pasts: dace.skepaste@aloja.lv

Pateicamies visiem, kuri veic latvāņu ierobežošanas pasākumus, jo tikai kopīgi iespējams ierobežot to tālāku izplatību!

Atgādinām, ka Sosnovska latvānis rada lielas ekoloģiskas problēmas. Tas spēj veidot lielas un blīvas audzes, kā rezultātā pakāpeniski samazinās floras bioloģiskā daudzveidība. Vienlaikus ar ekoloģiskajām problēmām latvānis rada arī nopietnus draudus cilvēka veselībai – auga šūnsula satur indīgas vielas, kas ultravioletā starojuma iedarbībā var radīt ādas apdegumus. Augsta toksisko vielu koncentrācija organismā var radīt arī fotofobiju, konjunktivītu un redzes traucējumus.

Informāciju sagatavoja:

Regīna Grosa,

Alojas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste