Aloja

Ziemassvētkus gaidot

Šī gada pēdējā nodarbībā, Ziemassvētku gaidīšanas laikā, bibliotēkas “pūcīte” tikās ar PII “Auseklītis” 3-4 gadīgiem bērniem. Protams, ka visas sarunas raisījās tikai par un ap Ziemassvētkiem, katram no bērniem bija savs sakāmais un savs viedoklis par šiem svētkiem, kuros neatņemamas sastāvdaļas ir eglītes un mājas rotāšana, piparkūku cepšana un pats galvenais, dāvanu saņemšana.

Pēc aktīvas sarunas un spriešanas par labākajiem Ziemassvētku rotājumiem, kopīgi palasījām pasaku “Eglītes rotājumi”, no Eleonoras Barsoti grāmatas “Ziemassvētkus gaidot”. Pasakā dzīvnieciņi sermulis Teo, trusenīte Berta un vistiņa Bīne, kopā ar draugiem gatavojās rotāt eglīti. Taču vispirms sermulim Teo jādodas uz tirdziņu nopirkt krāsainās stikla bumbiņas, no katras krāsiņas pa vienai. Teo, iztērēdams visus ietaupījumus, nopirka kārbu ar bumbiņām, taču skrienot mājās, tikko uzsnigušajā sniegā Teo kāja paslīd un b-u-u-u-m, skaistās stikla bumbiņas saplīst sīkās lauskās. Taču draugi nesaskuma un bija gatavi izrotāt eglīti ar ko tādu, kas ir gan garšīgs, gan arī skaists. Lūk, rezultātā tapa gara virtene no savērtiem kukurūzas graudiem, kuri uz pannas sprakšķinot uzpūtās lieli. Trusenīte Berta bija iejaukusi mīklu un draugi kopīgi izcepa cepumus un iekāra eglītes zaros. Tik skaisti izgreznotu eglīti neviens vēl nebija redzējis, turklāt, cik garšīgi tā smaržo!

Šī nebija vienīgā no grāmatiņām, ko kopīgi lasījām, “pūcīte” bērniem deva iespēju aplūkot krietnu kaudzīti ar krāsainām Ziemassvētku grāmatiņām, un tā nu katrs varēja šķirstīt grāmatiņas un no attēliem veidot pats savu Ziemassvētku stāstu.

Nodarbība, protams, nevarēja noslēgties bez radošas meistarošanas. Šoreiz katrs no bērnam ļoti rūpīgi pagatavoja savu Ziemassvētku rūķi, jo, kā iepriekš sarunā noskaidrojām, tieši rūķi ir tie, kas aiznes ziņas pašam Ziemassvētku vecītim. Nemaz nav divreiz jāmin, kādu ziņu katrs no bērniem ar rūķa starpniecību gribētu nosūtīt. Protams, ka sagaidīt un saņemt no Ziemassvētku vecīša rokām kāroto dāvaniņu.

Bibliotēkas “pūcīte” novēl bērniem un skolotājām baltus, mīļus un sirsnīgus Ziemassvētkus!

“Grāmatu starts” ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra veidota lasīšanas veicināšanas programma pirmsskolas vecuma bērniem, kas rūpējas par lasītprieku, lasītprasmi, izglītību un personības attīstību.

Sarmīte Frīdenfelde, Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja Foto: Anita Ķirse, S.Frīdenfelde