Aloja

Un tā, un tā, un tā es klīstu…

klaidoņu logoJanvāra beigās kluba „Hamlets” telpās notika kārtējā Pasaules latviešu klaidoņu brālības kopsapulce, kurā dalību ņēma brālības biedri un tās atbalstītāji. Ziņojumu par līdz šim paveikto sniedza brālības prezidents Pēteris Strubergs:

 

Ar SIA „Aloja Starkelsen”, SIA „Jumava” un Alojas novada domes atbalstu pagājušā gada 13.jūnijā Ungurpils ezera krastā tika sarīkots sestais pēc kārtas saiets ar moto „Brazīlijas garša”. Kopā sanākšana ar plašu kultūras programmu un zupu no lielā katla pulcēja vairāk nekā 200 interesentus, tajā skaitā arī vietējos Alojas iedzīvotājus.            

Veikti arī organizatoriska rakstura pasākumi – apkopota datu bāze,izstrādāti un apstiprināti Statūti jeb kārtības rullis, brālība reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā un izveidots logo. Informācija par brālības aktivitātēm tiek ievietota Jumavas mājas lapā sadaļā Pasākumi, tviterī, facebookā, e-padomos un draugiem.lv. Tiek izmantotas iespējas popularizēt biedrību masu saziņas līdzekļos – radio un TV.

Ar izdevniecības „Jumava” atbalstu laista klajā grāmata „Latviešu klaidoņu stāsti”.

Pie jau esošajiem brālības biedriem – Valda Bārdas, Valda Branta, Raivo Dzelzkalēja, Māra Gaiļa, Andreja Hansona, Ērika Hānberga, Ivara Jakovela, Džeimsa Krogzemja, Inetas Laizānes, Jura Lorenca, Hardija Madzuļa, Grigorija Rozentāla, Harija Sila, Pētera Struberga, Bruno Šulca, Jura Visocka un Rolanda Zagorska pievienojušies jauni –

  • grāmatas „Rīga – Pekina” autori Ilona Balode un Rolands Ūdris,
  • Jānis Briedis kas apceļo pasauli ar ģimeni – sievu Evitu Kristapsoni un 10 gadīgo meitu,
  • fotogrāfs Uldis Briedis un Ingvars Leitis, kas „izklaiņojušies” no Rīgas līdz Vladivostokai,
  • nerimtīgi ceļotāji aktieris Uldis Dumpis un viņa dzīvesbiedre Daina Dumpe,
  • filmu režisors Sandris Jūra,
  • dabas draugs Māris Olte,
  • TV raidījumu producents Jānis Kļaviņš un SIA „Kurbads” direktors Andis Pikāns, kuri veikuši trakulīgu braucienu ar kanoe Aļaskā pa Jukonas upi, turklāt Jānis un Andis ar motocikliem pievārējuši ceļu no Rīgas līdz Melburnai,
  • menedžeris Mārcis Kalniņš,
  • „Vides vēstis” redaktors Māris Puķītis,
  • pianiste Ingūna Putniņa,
  • TV žurnālists Sandijs Semjonovs,
  • šefpavārs Mārtiņš Sirmais,
  • Saeimas deputāts Mārtiņš Šics,
  • pasaules putnu un dzīvnieku pētnieks Oskars Šmeliņš,
  • apkārt pasaulei ar jahtu „Milda” braucējs Jānis Vaišļa,
  • īstens pasaules klaidonis Ēriks Veits,
  • kā arī kolektīvais biedrs – mūziķu grupa „Klaidonis” kurā ietilpstpieci braši vīri – Māris Sloka, Elmārs Jirgensons, Vīgants Murelis, Valdis Rēbuks un Zigmunts Pogulis.

 

Daļa no jauna pienācējiem 29. janvāra kopsapulcē īpašā ceremonijā tika iesvētīti pasaules klaidoņu kārtā, un katrs saņēma kā velti ar brālības logo rotātu T- kreklu. Pārējiem iesvētības paredzētas nākamajā kopā sanākšanas reizē.

 

Vēl kopsapulce vienbalsīgi par biedrības Goda biedriem nolēma uzņemt prominentus aizsaulē aizgājušus latviešu ceļotājus un dēkaiņus: Reini un Matīsu Kaudzītes – aizpagājušā gadsimta beigās apceļoja 11 pasaules valstis. Abu brāļu moto bija – „No ceļojuma nesam gaismu” un „Katrs ceļojums ir kā liela skola, kurai nav pēdējā klase”; Arvīdu Blūmentālu – Austrālijas latvieti, dēkaini, krokodilu ķērāju, filmas „ Krokodilu Dandijs” galvenā varoņa prototipu; Aleksandru Laimi – Venecuēlas latvieti, dēkaini, divu indiāņu cilšu virsaiti, vīru, kurš devis vārdu Gauja upei, kas veido pasaulē augstāko Eindžela ūdenskritumu; Aleksandru Tauriņu – pārgalvīgu Dienvidamerikas dēkaini, trīs ceļojumu grāmatu „Avantūristi’, „Orinoko” un „Tie kas uzdrošinās” autoru; Andri Kārkliņu – pasaules apceļotāju, brīnišķīgu ģitāristu un stāstnieku,kā arī Jāni Jaunarāju – pasaules apceļotāju, grāmatu „Zeme, kur viss iespējams” un „Indoķīnas neceļi” autoru.

 

Kopsapulcē tika apspriestiarī ceļi kā biedriem labāk veikt izvirzītos mērķus un uzdevumus, proti popularizēt ceļošanu, dalīties ar pieredzi, veicināt radošu sadarbību starp ceļošanā ieinteresētām personām. Katrs klaidonis pēc savām iespējām ir apņēmies kaut ko darīt kopējās lietas labā, tajā skaitā rakstīt grāmatas, uzņemt filmas, publicēt rakstus internetā, avīzēs un žurnālos, uzstāties TV, radio, tikies ar ceļošanā ieinteresētiem cilvēkiem interešu klubos, skolās un bibliotēkās.

 

Nākamo, t.i. septīto pēc kārtas salidojumu tika nolemts rīkot š. g. 12. jūnijā Ungurpils ezera krastā, kā arī ar izdevniecības „Jumava” atbalstu laist tautā jaunu grāmatu „Ar pasaules garšu mutē”.

 

Pasākuma laikā brālības biedrus un viesus priecēja pasaules apceļotājs, ģitārists un dziedātājs Hārdijs Madzulis ar paša sacerētām dziesmām par Argentīnas ledājiem, Igvasu ūdenskritumiem un krāsām bagāto Bolīviju, kā arī topošais klaidonis Aleksandrs Rasaskrēsliņš, demonstrējot atzīstamu spēlēt prasmi uz unikāla pašdarināta mūzikas instrumenta zvangas. Visbeidzot kopsapulces noslēgumā tika apstiprināta Rolanda Zagorska ieteiktā brālības himna.