Aloja

Alojā noslēgusies sirsnīga labdarības akcija dzīvnieku atbalstam

Ar vadmotīvu Mēs nevaram palīdzēt visiem, bet katrs var palīdzēt kādam, izvadītajā sestdienā Alojas kultūras namā notika labdarības akcija Alojas novada dzīvnieku patversmes iemītnieku atbalstam, kuru organizēja biedrība Dzīvnieku atbalsts, sadarbībā ar Alojas kultūras namu.

 

Sanākušie sprieda, ka bieži nenākas redzēt cilvēkus uz pasākumu ejam pilnām rokām mantu, taču tas, ko tik viegli nemana, ir pilna sirds mīlestības, un to varēja just visu akcijas norises laiku. Ieeja pasākumā bija par ziedojumiem, tāpēc katrs apmeklētājs ne vien papildināja ziedojumu kastīti, bet bija sagādājis arī dažādas praktiskas veltes, kuras lieti noderēs patversmē mītošajiem suņukiem. Par labo darbiņu katrs saņēma biedrības sagatavotās uzlīmes un konfektes, uz kuru ietinamajiem papīriem rakstīts: – Labdarība ir veids, kā aizsargāt to, kas neaizsargāts.

 

– „Dzīvnieku atbalsts” ir vienīgā biedrība, kura strādā katru dienu, jo viņu aprūpējamie patversmē prasa nepārtrauktu mīlestību un rūpes, – pasākuma ievadā biedrības darbu atzinīgi novērtēja Alojas kultūras nama vadītāja Ineta Laizāne. Pēc tam biedrības valdes priekšsēdētāja Linda Neļķe iepazīstināja ar savu komandu, savukārt Alojas pilsētas un pagasta pārvaldnieks, arī biedrības loceklis Rihards Būda teica aizkustinošu runu: – Šis stāsts varētu sākties kā pasaka. Reiz, sensenos laikos dzīvoja cilvēks. Dzīvi viņš nevarēja iedomāties bez saviem četrkājainiem draugiem un palīgiem. Tie sargāja viņa ģimeni, palīdzēja medībās, bija kopā priekos un bēdās. Visiem atradās vieta, neviens nespēja iedomāties, ka var būt arī citādi. Šodien, mūsu civilizācijas laikmetā, viss ir mainījies. Bieži dzirdam vārdus – tas man nav izdevīgi, kas man par to būs, man apnika… Skumjākais, ka tam seko bezatbildība un vienaldzība. Tieši šādas domāšanas rezultāts ir pamestie un klaiņojošie dzīvnieki, kuri pēkšņi savās mājās kļuvuši lieki. Pateicoties aktīvistiem, esam viena no retajām lauku pašvaldībām, kurā ir sava dzīvnieku patversme, kurā  tiek nodrošināti dzīvniekiem cienīgi dzīves apstākļi. Taču tā ir liela atbildība un prasa gan daudz sabiedriskā darba, gan līdzekļu. Tas viss iespējams tikai ar līdzcilvēku atbalstu. Tiek ziedots gan darbs, gan pārtika un dažādi materiāli, lai iemītnieki šeit būtu paēduši un aprūpēti. Visi šie cilvēki dāvina savu mīlestību tiem dzīvniekiem, kuriem vienkārši nepaveicās. Paldies jums par to, un ceram, ka kopīgi mēs spēsim paveikt lielas lietas.

 

Pēc tam biedrība kopīgi godināja un pateicās savam biedram Skaidrītei Tinkusei par nesavtīgu un brīvprātīgu ikdienas darbu patversmē. – Lai katru dienu dzīvnieks būt paēdis, padzēries un izstaigājies, kādam tas arī katru dienu ir jādara. Skaidrīte ir cilvēks, kas šo darbu veic un par to nesaņem ne centa. Ja viņai būtu jāizvēlas, maizes kukuli aiznest mājās vai uz patversmi, viņas izvēle būs par labu patversmei, – skaļiem aplausiem skanot, skaidroja biedrības dalībnieki. Tam sekoja prezentācija par viņu līdz šim paveikto, kā arī pāris īsfilmiņas par patversmē šobrīd mītošajiem un ciemošanos pie tiem laimīgajiem suņiem, kuri jau atraduši sev mājas un mīlošus saimniekus. Norisinājās arī novada saimniecību un uzņēmumu piedāvātās produkcijas izsole, kurā savāktie līdzekļi tika ziedoti labdarībai. Vēlāk sekoja daudzu gaidītākais notikums – iepazīšanās ar patversmes iemītniekiem klātienē. Uz pasākumu bija atvest četri no septiņiem suņiem, kuri, pārvarot uztraukumu, drosmīgi kāpa uz skatuves un parādīja sevi no labākās puses. Dažs pārsteidza ar skaļu balsi, cits ar lielo augumu, vēl kāds ar neremdināmu enerģiju, bet cits ar perfektu paklausību. Taču visi kā viens atrada ceļu uz pasākuma apmeklētāju sirdīm. Noslēgumā, ar Mārtiņa Freimaņa fonda atbalstu, demonstrēja režisora Arvīda Krieva aizkustinošo dokumentālo filmu Freimis. Mārtiņš Freimanis, kurā apkopoti spilgti un emocionāli brīži no tautā iemīļotā mākslinieka, sunītes Pepes saimnieka un dzīvniekmīļa Mārtiņa Freimaņa dzīves.

 

Akcijai noslēdzoties noskaidrojās, ka kopumā saziedots 200 eiro, 17 segas, divi spilveni, 17 dvieļi, 32 rotaļlietas, divi LED prožektori, septiņas pavadas un kaklasiksnas, trīs 5 kilogramu makaronu iepakojumi, 3 kilogrami mīkstā barība un 72 kilogrami sausā suņu barība, sešas bļodas, ļoti daudz rupjmaizes doniņu, kā arī uzpildīts gāzes balons un ledusskapis. Biedrības aktīviste Inga Mauriņa-Kaļva pastāstīja, ka līdz ar šo akciju aizsākusies jauna tradīcija un nu ik gadu februāris Alojas novadā būs labdarības mēnesis, kad palīdzību sniegs tieši dzīvniekiem. Viņa biedrības vārdā saka sirsnīgu paldies visiem labajiem cilvēkiem, kuri ar savu sirds darbu ik dienas palīdz biedrībai paveikt iecerēto!

 

Zane Šlendaka

Autores un Guntas Maršānes foto

 

Vidzemes Televīzijas sižets raidījumā “Mājā un sētā” (sākums 17:16)