Aloja

Indriķa Zīles atdusas vietu Igaunijā plāno atzīmēt kā kultūrvēsturisku objektu

070519_tartu_zile_07Alojas novada dome sazinājusies ar Igaunijas pilsētas Tartu pārvaldi saistībā ar mūsu novadnieka, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģenta, ērģelnieka, komponista un skolotāja Indriķa Zīles atdusas vietu Tartu pilsētas kapsētā. Tajā apbedīti vairāki kaimiņzemē nozīmīgi un cienījami cilvēki, un viņu kapu vietas kā kultūrvēsturiski objekti īpaši atzīmētas informatīvā plāksnē pie kapsētas ieejas. Dome lūgusi tajā atzīmēt arī I.Zīles kapa vietu, pamatojot viņa nozīmīgo ieguldījumu Latvijas kultūrvēsturē.

 

Nesen saņemta atbildes vēstule, kurā minēts, ka Tartu pilsētas pārvalde ir informēta par I.Zīli un viņa atdusas vietas atrašanos pilsētas kapsētā, tāpēc tuvākajā laikā pilsētas valdes locekļi apspriedīs kultūrvēsturisko kapa vietu papildu atzīmēšanu kapsētā un dažādos iespieddarbos, tāpēc tajos noteikti tiks rasta iespēja ievietot informāciju arī I.Zīles kapa vietu.

 

I.Zīle mūža otrajā pusē pārcēlās uz Tērbatu (tagad Tartu) un kļuva par vairāku muižu nomnieku, vēlāk arī pat to īpašnieku. Viņš mira 1919.gada 15.jūlijā.

 

Sagatavoja Zane Šlendaka