Aloja

Eiropas Jaunatnes diena Alojas dienas centrā

14.augustā Alojas novada domes Dienas centrā (turpmāk – Dienas centrs) norisinājās “Eiropas Jaunatnes diena 2015”. Pasākumā tika organizēti konkursi “Atšķirīgais un vienojošais Eiropā” un “Es dzīvoju ES…”. Par uzvaru tajos sacentās piecas komandas.

 

Eiropas Jaunatnes dienas mērķis bija aktivizēt un iesaistīt Alojas novada bērnus un jauniešus radošu brīvā laika aktivitāšu organizēšanā, popularizēt šo dienu un rosināt bērnu un jauniešu interesi par Eiropas Savienību. Konkursi iesākās ar komandu pieteikšanos, bet pēc tam tās izlozēja kādu no Eiropas valstīm. Izlozētās valstis bija Austrija, Beļģija, Nīderlande, Igaunija un Francija. Katra komanda četru cilvēku sastāvā iepriekš cītīgi gatavojās.

 

Aktivitātes iesākām Dienas centra telpās ar pirmo konkursu “Atšķirīgais un vienojošais Eiropā”, kurā komandas iepazīstināja ar sevi, ar komandas saukli, nosaukumu un pārstāvēto valsti. Otra daļa bija komandu prezentācija par Eiropas valsti. Uzdevumi, stāstījums, video, foto,… Trešā daļa bija šovs “Eiropas vakariņas “ – Eiropas valstu nacionālo ēdienu gatavošana un paraugdemonstrējumi. Pirms ēst gatavošanas, komandas sameklēja savas valsts tradicionālos ēdienus, kurus varētu pagatavot. Tad komanda devās uz veikalu iepirkt nepieciešamos produktus. Piemēram, Austrijas komanda gatavoja klimpas austriešu gaumē, Beļģijas komanda – beļģu vafeles, Igaunijas komanda – kama miltus un kakao ķīseli igauņu gaumē, Francijas komanda gatavoja brokastu kruasānus franču gaumē, Nīderlandes komanda – „Olibolen” jeb bumbiņas Nīderlandes gaumē.

 

Šajā konkursā 1.vieta Austrijas komanda “Eiropas jaunieši”. 2.vietu ieguva Nīderlandes komanda “Koka tupeles”, bet trešie – beļģu komanda “Beļģu vafelīši”.

 

Otrs konkurss bija “Es dzīvoju ES…”, kas notika trīs kārtās. Katrai komandai trīs reizes tika uzdots pa trīs jautājumiem. Komanda, kura ieguva visvairāk punktu, uzvarēja. Pirmie atkal “Eiropas jaunieši” ar 39 punktiem. 2.vietu ieguva “Beļģu vafelīši”, ar 37 punktiem, trešie – Francijas komanda ar 34 punktiem.

 

Pasākuma beigu daļā norisinājās Eiropas vakariņas. Katra komanda prezentēja savas valsts tradicionālo ēdienu. Protams, konkursa dalībnieki saņēma piemiņas balvas – kreklus un nozīmītes.

 

Diena bija izdevusies. Paldies sakām konkursa organizatoriem – Alojas novada domes pilsētas bibliotēkai, Alojas muzejam un Alojas kultūras namam!

 

Šī bija pēdējā aktivitāte Dienas centra projektā “Aktīvs un radošs jauniešu laiks Alojā”. Jauniešiem no aprīļa bija iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs: I Alojas novada jauniešu forumā, I Alojas novada jauniešu un politiķu diskusijā “Kafija ar politiķiem”, veselības veicināšanas nodarbībās, izlūku skolas apmācībās un jau minētajos erudīcijas konkursos.

 

Estere Kārklele

Gunas Krūmiņas foto

Gunas rakstiem