Aloja

Jaunsargi iepazīst Kurzemi

Kurzemes cietokšņa muzejā, ZantēAlojas novada jaunsargiem 2015. gada rudens paliks atmiņā ar divu dienu ekskursiju pa Kurzemi ar galamērķi – Liepāja. Pa ceļam vērojot Kurzemes laukus, pilsētas un klausoties skolotājas Tamāras Pavlovas stāstījumā par apkārtējām pilsētām un notikumiem, laiks pagāja ātri.

 

Liepājas novads mūs sagaidīja rudenīgi saulains un visdažādāko stāstu bagāts: par lokatoru un padomju armijas aktivitātēm Skrundā, parku ar vēja ģeneratoriem Grobiņā, Karaostu, kur pusdienojām un vakariņojām ēdnīcā. Skolēnus izbrīnīja telpas iekārtojums un padomju laika galda piederumi – alumīnija trauki.

 

Liepājā ciemojāmies Baltijas valstu Ūdenslīdēju mācību centrā, kur gids pastāstīja par iestādes specifiku, šī darba nozīmi mūsu ikdienā. Attiecīgās profesijas pārstāvjiem jābūt ļoti stipriem, zinošiem un precīziem, bez ierunām jāievēro visas drošības instrukcijas, kas jāapgūst nopietnajā mācību laikā. Darbs – ļoti grūts un atbildīgs, bet vajadzīgs. Skolēni ar interesi klausījās stāstījumā un vēroja interesantos paraugdemonstrējumus. Gids pastāstīja arī, ka mūsu valstī ir zināmas grūtības, izvēloties apmācāmos, jo puišiem jābūt ar ļoti labu veselību un zināšanām fizikā.

 

Nākamais objekts, ko iepazinām Liepājā – Karaosta. Arī šoreiz mūs pavadīja atraktīvs un zinošs gids ar stāstījumu par cietokšņa vēsturi (kopš Krievijas impērijas cars Aleksandrs III to uzbūvēja) un notikumiem dažādos karos un padomju laikā Latvijā līdz 1994. gadam. Interesanta bija pastaiga pa nocietinājuma labirintiem ar lāpām, izgaismojot pazemes velves, iepazīstot nocietinājumus Baltijas jūras krastā, kur savulaik slēpās un aizsargājās Latvijas valsts aizstāvji.

 

Vakarpusē, krēslai iestājoties, aplūkojām Liepājas universitātes ēku, izstaigājām mazās ieliņas, Latvijas mūziķu Slavas Aleju, kur populāri mūziķi atstājuši bronzā atlietus savu plaukstu nospiedumus, kur varen varoša vārna zarā sēž, kur zārcinieks zārkam vāku tēš un kur telefonisti stabā sēž (lūk, vārdi no Liepājas himnas – teksta autors Māris Čaklais). To visu apskatot un noklausoties, pat izdziedoties, arī pamājām sveikas skaistajai Kurzemes lielpilsētai Liepājai. Ekskursijas laikā nakšņojām Brocēnos, kur mūs sagaidīja vidusskolas kopmītnes.

 

Nākamās dienas rītā brokastojām un pusdienojām Brocēnu ledus hallē, kas patīkami pārsteidza: ar ņiprumu un aktivitāti uz hokeja laukuma izcēlās jaunie Latvijas hokejistiem vecumā no 6 līdz 10 gadiem – notika spēles. Viesojāmies Kurzemes cietokšņa muzejā Zantē, iepazināmies ar I un II pasaules kara vēstures ekspozīciju un militāro tehniku, ieklausījāmies gida stāstījumā par notikumiem Kurzemē Otrā pasaules kara laikā.

 

Atceļā piestājām pie Lestenes Brāļu kapiem, kur pie centrālā tēla Dzimtene – Māte – Latvija jaunsargi nolika ziedus un aizdedza svecītes kritušajiem cīnītājiem. Uz kapu plāksnēm aplūkojām iegravētos aptuveni 11000 kritušo leģionāru vārdus, bet vēl joprojām šeit tiek pārapbedīti kara laikā kritušie karavīri.

 

Klausoties Alojas novada jaunsargu instruktora Jāņa Voiciša stāstos par šodienas karavīru ikdienu, bijām atgriezušies Vidzemē. Paldies instruktoram par izplānoto un vērtīgo ekskursiju, kura padziļinās skolēnu izpratni par mūsu tautas vēsturi un militārajām lietām pašreiz.

 

Iveta Apsīte,

Staiceles vidusskolas novadpētniecības pulciņa vadītāja.
Atraktīvs gids ar karti Liepājas Karaostā, fortosGrupa Lestenes Brāļu kapos. Foto T.PavlovaNocietinājumu iekšpusēPie Baltijas valstu Ūdenslīdēju mācību centra