Aloja

Staiceliete skolotāja Vizma Lūse – Kiprā

Oktobra vidū Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības delegācija devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Ziemeļkipru, lai gūtu jaunus iespaidus un dalītos savā pieredzē. Delegācijas sastāvā bija izglītības darbinieki un pedagogi no dažādiem Latvijas novadiem: LIZDA priekšsēdētāja vietnieks Edgars Grigorjevs, Liepājas pilsētas arodorganizācijas vadītāja Simona Petrovica,  LIZDA Kooperatīvās sabiedrības Skolu krājaizdevu sabiedrība grāmatvede Iveta Flesnere, Valmieras Pārgaujas sākumskolas direktors Viktors Litaunieks un Staiceles vidusskolas angļu valodas skolotāja Vizma Lūse. Tā bija lieliska iespēja iegūt ne tikai pieredzi, bet arī jaunus draugus, nodibinot kontaktus ar dažādu valstu pedagogiem, jo reizē ar Latvijas delegāciju Ziemeļkiprā viesojās arī kolēģi no Bulgārijas.

Stāsta skolotāja V. Lūse: „Pieredzes apmaiņas nedēļā mūsu delegāciju laipni uzņēma Kipras Turku izglītības darbinieku arodbiedrības (KTÖS) vadītāji. Ģenerālsekretārs Seners Elcils pastāstīja par organizācijas aktivitātēm, mērķiem un uzdevumiem, darbības principiem. Ziemeļkipras izglītības darbinieku arodbiedrībā ir vairāk nekā 1800 biedru; 98 % – pamatskolas skolotāju, vidusskolu pedagogi un augstskolu pasniedzēji darbojas citās arodorganizācijās. Arodbiedrībai ir izveidota sava banka, kas piedāvā finansiālu palīdzību – biedri var saņemt vienreizējus pabalstus slimību vai citu nopietnu iemeslu gadījumos, kā arī pievilcīgus bezprocentu aizņēmumus operācijas, ārstēšanās vai rehabilitācijas vajadzībām, ir arī sava radiostacija (Radyo Mayıs), kas katru dienu piedāvā tiešraides par izglītības jautājumiem un pašreizējo Kipras politiku.”

Vizītes laikā Latvijas delegācijai bijusi brīnišķīga iespēja viesoties trīs Ziemeļkipras skolās: Kirēnijas 23. aprīļa pamatskolā (23 Nisan Elementary School), kas ir lielākā Kipras Turku Republikas teritorijā ar apmēram 1000 skolēniem, Kirēnijas pirmsskolā (Girne Maarif Pre-School) un Lefkes pamatskolā (Lefke Istikal Primary School), kurā mācās ar 300 audzēkņu.

„Kipras skolēni ir draudzīgi un atvērti, labprāt iesaistās sarunās ar ārzemju viesiem. Varējām vērot viņus gan sporta nodarbībās, gan mācību stundās. Arī pedagogi ļoti sirsnīgi, viesmīlīgi, dzīvespriecīgi un atraktīvi cilvēki, tāpēc sarunās iepazinām viņu izglītības sistēmu un mācību procesu. Piemēram, diena Kipras skolēniem ir īsāka nekā Latvijā: no plkst. 7.45 līdz 12.45 (tās ir 6 mācību stundas, katra 40 minūtes). Reizi nedēļā, pirmdienās, pēc pusdienas pārtraukuma – 2 stundas notiek ārpusklases nodarbības mūzikā un mākslā. Skolēniem Kiprā jāvalkā skolas formas .Tāpat kā pie mums – mācību gads sadalīts divos semestros, starp tiem divu nedēļu brīvdienas. Vasaras brīvdienas no 1. jūnija līdz 15.septembrim, skolotāju atvaļinājums – 2,5 mēneši. Kipras kolēģi interesējās arī par Latvijas izglītības sistēmu, skolu ikdienu, mūsu valsti, tradīcijām, protams, dalījāmies pieredzē. Viņi bija pārsteigti par mūsu skolēnu lielo ārpusstundu aktivitāti: dziedāšanu koros, ansambļos, dejošanu, sporta un pašpārvaldes aktivitātēm. Daudziem Kipras kolēģiem pārsteigums bija arī plašais informācijas tehnoloģiju izmantojums mūsu izglītības procesā,” un V. Lūse secina, ka Kiprā skolotāja profesija ir prestiža, par pedagogiem labprāt strādā vīrieši. Pensionēšanās vecums – 60 gadi. Pēc tam var turpināt darbu privātskolās, bet valsts izglītības iestādēs ienāk augstskolu beigušie. Šī iemesla dēļ Ziemeļkipras skolotāji ir gados jauni cilvēki. Interesanti, ka pirmskolas, speciālo priekšmetu un vidusskolas pedagogiem jāstrādā 20 mācību stundas nedēļā, pamatskolas – 25, par šādu darbu saņemot 700 –1200 eiro mēnesī, atkarībā no stāža. Tomēr viņi nav apmierināti ar pašreizējo algas apmēru, jo pirms 2008. gada krīzes tā bijusi ievērojami augstāka un pensionēšanās noteikumi, pabalsti izdevīgāki.

„Ļoti laipni mūsu delegāciju uzņēma vienā no 5 lielākajām pilsētām Ziemeļkiprā – Lefkē (ar 3000 iedzīvotājiem). Tās municipalitātes mērs Mehmets Zafers pastāstīja, ka viņi ir galvenais lauksaimniecības rajons ar daudzajām citrusaugļu un olīvkoku birzīm, valriekstu audzēm. Viesojāmies arī Austrumu Vidusjūras Universitātē, kas ir lielākā Kipras salā, tā ir studentu pilsētiņa ar modernu infrastruktūru un vairāk nekā 20 tūkstošiem studentu no 106 pasaules valstīm, tai skaitā Latvijas (apmaiņas programmās). Universitātē mūs uzņēma rektors profesors Nekdets Osams ar savu komandu, un tikāmies ar augstskolas arodbiedrības pārstāvjiem.”

Oficiāli pasākumi, tikšanās un pieņemšanas šajā pieredzes apmaiņas nedēļā mijušies ar aizraujošām ekskursijām un kopīgām izklaidēm, baudot lieliskos Kipras ēdienus, sauli un silto jūru. Neaizmirstama pilsētā Kirēnija bijusi viesnīca, brīnišķīgie vakari Vidusjūras krastā, osta un pils ar slaveno kuģu vraku muzeju, kur apskatāms arī pasaulē senākais tirdzniecības kuģis – izcelts no dzelmes ar visu kravu. Tāpat atmiņā paliekoša ir pilsēta Famagusta ar skaisto dabu, jūru un antīkajām celtnēm (baznīcām, pilsētas milzīgo mūri) un Otello cietoksnis pašā jūras krastā, no kura paveras pasakains skats uz tālumā esošajiem kalniem.

„Neaizmirstama mums bija pastaiga pa Nikosijas vecpilsētu – šaurajām tirgotāju ieliņām garām baznīcām un senajām celtnēm. Nikosija ir Kipras galvaspilsēta – vienīgā pasaulē, kas (kopš 1974. gada) ar tā saucamo zaļo līniju sadalīta divās daļās. Apskatījām arī senās grieķu pilsētas Soli drupas ar atsegtajām un saglabātajām grīdas mozaīkām, senās bazilikas drupām un slaveno Soli romāņu amfiteātri, kam 4000 skatītāju vietas, tur arī mūsdienās notiek izrādes un koncerti. Jūsmojām par Bellapaisas klosteri majestātiskajos Piecu Pirkstu kalnos. Tas esot gotiskās arhitektūras šedevrs un mūsdienās – tūristu apskates objekts, tur notiek arī klasiskās mūzikas koncerti. Un kur tad vēl brīnišķīgās Kipras smilšu pludmales Karpasas pussalā! Pabijām slavenajā bruņurupuču Alagadi pludmalē, kur vasarās krastā iznāk aizsargājamie jūras bruņurupuči, tostarp – īpaši retie jeb zaļie, lai dētu olas,” sajūsmināta par redzēto ir skolotāja Vizma. Jau no ierašanās brīža mūs pārsteidza ziemeļkipriešu nebeidzamā viesmīlība, kas lika justies kā seniem draugiem. Latvijas delegācijas pavadone, tulks un palīgs visu viesošanās laiku mums bija Ziemeļkipras izglītības darbinieku arodbiedrības sabiedrisko attiecību speciāliste Pembe. Viņa uzklausīja visas mūsu vēlmes, lai viesošanās noritētu veiksmīgi. Protams, iegūtās emocijas un arī pedagoģiskā pieredze ir vienreizēja un ļoti vērtīga ar atziņām un jaunām idejām! Kā pateicību viesmīlīgajiem kipriešiem atstājām saldumus un suvenīrus no Latvijas, informatīvus materiālus par mūsu valsti un pilsētām. Bet vissirsnīgākais paldies LIZDA Limbažu starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētājai Edītei Kaimiņai un Staiceles AK priekšsēdētājai Vijai Brentei par brīnišķīgo iespēju popularizēt mūsu Latvijas vārdu pasaulē!”

Antra Rudzīte,

Staiceles vidusskolas skolotāja

1 8 10 13 14 35 38 40 41 50 51 53 78 84 86 97