Aloja

Dabas filmas pirmizrāde Alojā

IMG_8115Trešdien, 25.novembrī,  Alojas kultūras namā pirmizrādi Alojā piedzīvoja dabas filma “Klaidoņstāsts” par Ungurpils ezeru un  peldošajām salām.

 

Ja Aloju Latvijas ģeogrāfu biedrība atzinusi par valsts sausāko pilsētu –  vienīgo pilsētu Latvijā, kuras teritorijā nav nevienas dabīgas ūdenstilpnes. Tad ungurpilieši var lepoties ar Ungurpils dzirnezeru, kas slavens ar peldošajām salām. Salas gan ir diezgan kaprīzas un visiem atbraucējiem uzreiz nerāda savu peldēt prasmi, arī ezera gleznainumu diez vai pamanīs nejaušs garām braucējs.

 

Viens no Ungurpils ezera pazinējiem ir tā krastā daudzus gadus dzīvojošais Andrejs Hansons. Viņš vērojis ezeru visos gadalaikos un diennakts stundās. Domājot par iespēju dalīties iespaidos par ezera gleznainumu un peldošo salu fenomenu, Andrejam radās ideja veidot dabas filmu.

 

Pasaules latviešu klaidoņu saietos, kas notikuši Ungurpilī, viņš iepazinās ar ceļotāju Bruno Šulcu un novērtēja viņa  spēju interesanti un kvalitatīvi veidot filmiņas par saietu norisi. Tāpēc piedāvāja filmu par Ungurpils ezeru veidot Bruno.

 

Šī ideja patiesi aizrāva arī Bruno un viņš, vairāk kā gadu periodiski dzīvodams ezera krastā, safilmēja milzum daudz materiāla, no kura filmā iekļauta tikai neliela daļa.

 

Lai parādītu, kāds ezers izskatās no putna lidojuma, Andrejs palīgos aicināja senu draugu, pilotu Andreju Asaru. Viņš savā nelielajā lidaparātā kopā ar Andreju un Bruno veica lidojumus virs Ungurpils un no gaisa filmētie kadri lieliski papildina filmu. Asara kungs gan izteica nožēlu, ka mēģinājums nosēdināt lidmašīnu Alojas lidlaukā neizdevās, jo skrejceļa segums ir bojāts. Viņš aicināja alojiešu atjaunot skrejceļu, jo Latvijā ir daudz mazo lidaparātu īpašnieku, kuri lidojumos izmanto nosēšanos arī mazajos lidlaukos.

 

Filmas pirmizrādes vakaru ar muzikālu sveicienu papildināja Alojas mūzikas un mākslas skolas kokles spēles pedagoģes Ievas Veides audzēkņi. Filmas skaņu celiņā izmantots fragments no Ievas skaņdarba koklei.

 

Filmas veidotāji – Andrejs Hansons un Bruno Šulcs pēc filmas noskatīšanās dalījās stāstos par piedzīvojumiem filmēšanas laikā un atbildēja uz skatītāju jautājumiem.

 

Interesants būs filmas tālākais ceļš pie skatītājiem. Ir izveidots iesaiņojums aploksnes veidā filmai zibatmiņas formātā, ko varēs izmantot kā prezentācijas materiālus viesiem. Filmas tekstu angļu valodā ierunājis Kārlis Streips un tā būs saprotama arī ārzemniekiem. Bruno Šulcam ir doma filmu pieteikt īsfilmu konkursam. Iespējams filmu parādīs arī kāda no Latvijas televīzijām.

 

Filmas veidošanu atbalstīja SIA “Aloja -Starkelsen” un Alojas novada dome.

 

Ineta Laizāne