Aloja

ZAAO: Vesela vide ir vesels cilvēks!

VeselīgamUnVideiDraudzīgamJaunajamGadamPēdējās desmitgadēs populārs ir kļuvis tā dēvētais “veselīgais dzīvesveids”, kas ietver veselīgus ēšanas paradumus, regulāras sportiskās aktivitātes, uzturēšanos svaigā gaisā, kā arī dzīves vides kvalitātes uzlabošanu.

 

Bet vai varam runāt par veselīgu dzīvesveidu, ja daba mums visapkārt ir piesārņota un cilvēks sevī kopā ar pārtiku uzņem veselībai bīstamus ķīmiskus savienojumus?

 

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, ceturtā daļa slimību, kas skar cilvēci, ir saistīta ar ilgstošo vides piesārņojumu. Nepareiza atkritumu apsaimniekošana ir viens no galvenajiem iemesliem vides kvalitātes pasliktināšanās procesā. Vislielāko kaitējumu nodara vairāku cilvēku joprojām praktizētā prasībām neatbilstoša atkritumu noglabāšana (aprakšana, izmešana mežā, pļavā, utt.) vai sadedzināšana.

 

Apvienoto Nāciju vides dati apstiprina, ka septiņu miljonu pasaules iedzīvotāju nāvēs vainojams gaisa piesārņojums, kur zināma atbildība jāuzņemas arī atkritumu dedzinātājiem. Eiropā šis skaitlis sasniedz 400 000. Neatbilstoša atkritumu apsaimniekošana, rada tiešus draudus iedzīvotājiem, jo tiek piesārņots gan ūdens, gaiss, pārtika, zeme, kā arī tiek nodarīts posts augu valstij. Dabā nonāk tādi smagie metāli kā svins, dzīvsudrabs, kadmijs, arsēns, hroms, cinks, niķelis un varš, kas izraisa elpceļu un ādas veselības problēmas, hematoloģiskās sistēmas traucējumu, nieru mazspēju, prostatas un plaušu vēzi, kā arī dažādas skeleta uzbūves anomālijas.

 

SIA ZAAO aicina iedzīvotājus uz aktīvu rīcību un iesaka par galvenajām prioritātēm 2016.gadam noteikt videi un veselībai draudzīgu dzīvesveidu.

 

Mūsu veselība ir pašu rokās. Katram iedzīvotājam jāturpina rūpēties par dabas tīrību un savu veselību, to var veikt izmantojot pieejamo atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru, arī nošķirojot un nododot otrreizējai pārstrādei derīgo iepakojumu EKO punktos, EKO laukumos, izmantojot EKO somas, piedaloties iepakojuma vākšanas akcijās un tamlīdzīgi. Nekādā gadījumā nedrīkst dedzināt atkritumus vai izmest tos dabā.

 

Runājot par veselību, jāatceras arī tas, ka pētījumi liecina – fiziskās aktivitātes var palīdzēt novērst pavisam vai aizkavēt tādas slimības, kā dažādi vēža paveidi, sirds slimības un diabētu, kā arī izārstēt no depresijas un uzlabot garastāvokli. Tāpat būtiski ir ēst sabalansētu pārtiku un izvairīties no “tukšajām kalorijām”, saldumiem un kaitīgajiem ieradumiem.

 

Sportojot un neliekot dabai cīnīties ar mūsu slinkuma un nolaidības sekām, katrs var paveikt labu darbu! Veselīgu un videi draudzīgu Jauno gadu!

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste

Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201

Mob.tālr.:26610013

E-pasts: zane.leimane@zaao.lv

Twitter.com/zaao_lv

Draugiem.lv/zaao

www.zaao.lv