Aloja

Pirmklasniekiem svētki!

DSCF2389

Janvāris – tas ir mēnesis, kas mazajiem pirmklasniekiem ir kļuvis par atskaites pirmo punktu, jo pagājušas ir simts dienas, esot pirmklasnieka lomā. Tas ir laiks, kad kopā ar skolotāju skaitīti saules stari, mācīti ābeces burti, dalīti rieksti un zīmēts ar varavīksnes krāsām, tāpat mācījušies dziedāt un dejot, klausījušies kā zālīte dīgst.

15.janvārī Alojas Ausekļa vidusskolā pulcējās Alojas novada mazie pirmklasnieki, kurus nenobaidīja ne aukstums, ne slimības. Lepni savu priekšnesumu sniedza Ozolmuižas skolnieki un skolotāja Sandra Nazare, pārliecinoši sevi pieteica Staiceles vidusskolas skolnieki (skolotāja Dace Priekule), sniedzot vēstījumu par pieciem kaķiem. Alojas Ausekļa vidusskolas 1.b klase priekšnesumā  ar grāmatu tārpu grauzās cauri visām 100 dienām (skolotāja Ineta Lopenova), savukārt dzejas montāžu par paveiktiem darbiem skolā skandēja Alojas Ausekļa vidusskolas 1.a klase (skolotāja Maija Bašena un topošā skolotāja Madara Golubova).

Katru gadu pirmklasniekus ar savu vizīti iepriecina Valsts policijas RP  Limbažu iecirkņa Kārtības policijas vecākā inspektore Dace Pūce un visiem tik mīlētais Runcis Rūdis (inspektors Aivars Stafeckis). Kopā visi pārrunāja, kā jāuzvedas skolā, kā uz ielas. Kas jādara, ja gadījies ielūzt ledū un kā jārīkojas ugunsgrēka gadījumos. Ciemiņu iedrošināti skolēni uzdeva jautājumus un veiksmīgi iesaistījās dialogā. Pēc pasākuma kāds no skolēniem bija satraucies, ka runcis Rūdis, braucot ciemos, pazaudējis vienu cimdu un laikam būšot omei jālūdz, lai uzada jaunu. Skolēnu neviltotais prieks un rūpes liek domāt par to, ka mazajās sirsniņās ir tik daudz mīlestības, dāsnuma, nesautības.

Novada pirmklasniekus sveica Alojas Ausekļa vidusskolas direktore Inese Mētriņa un Alojas Ausekļa vidusskolas 4.klases skolēni un audzinātāja(Sarmīte Rozīte), kas sadarbojoties ar zēnu mājturības skolotāju Imantu Dalku un pamatskolas zēniem sagatavoja interesantu spēli  “Buratino”, ar kuru tagad mazie skolēni varēs spēlēties starpbrīžos un citos vaļas brīžos. Pēc apsveikumu saņemšanas skolēni vienojās kopīgās iepazīšanās rotaļās, ko vadīja skolotāja Daina Mūrniece. Pēc tam skolēni sadalījās grupiņās, un veica dažādus uzdevumus. Visatbildīgākais uzdevums bija pagatavot atstarotāju un pareizi izveidot Buratino ābeci, kur burtiņi un attēli  jāsaliek alfabēta secībā. Veidojot uztura piramīdas, visi skolēni zināja, kas ir uzturā jālieto, lai izaugtu par stipriem un veselīgiem Latvijas pilsoņiem. Prasmīgi arī tika risināta krustvārdu mīkla, kur atslēgas vārds bija pirmklasnieks. Laiks paskrēja nemanot  un daļa uzdevumu būs jāveic vēlāk klasē. Pasākuma noslēgumā skolēni baudīja kliņģeri, kas arī šogad bija izcepts simtnieka formā un saņēma apliecinājuma rakstus par labi iesāktu mācību darbu.

Paldies par atsaucību Dacei Pūcei, Aivaram Stafeckim, Alojas novada izglītības speciālistei Ilzei Kapmalei, Inetai Miezītei, Valdim Pārupam, Imantam Dalkam un sākumskolas skolotājiem.

Alojas novada sākumskolas metodiskās apvienības vadītāja Inatra Vaļicka

18.01.2016.