Aloja

Ērika Hānberga jaunākā grāmata atvēršanu piedzīvo Alojā

22.janvārī Alojas kultūras nama Mazajā zālē pulcējās pārdesmit novada iedzīvotāju, lai kopīgi pabūtu apgādā “Jumava” iznākušās Ērika Hānberga grāmatas “Atgūšana un iegūšana saprātā un neprātā” atvēršanas svētkos. Tajā, balstoties uz patiesiem faktiem un savu redzējumu, rakstnieks atspoguļojis padomju sabrukuma periodu Latvijā, neatkarības atgūšanu un tai sekojošo privatizāciju, arī citus tā laika būtiskos procesus. Autors pats rakstījis, ka grāmata ir par iešanu uz jēdzīgumu, nereti ejot cauri nejēdzīgumam. Visās jomās. Arī sevī un ap sevi.

 

Grāmatas atvēršanā piedalījās ne tikai pats autors, bet arī SIA “Aloja-Starkelsen” kādreizējais direktors, ungurpilietis Andrejs Hansons, Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda un “Jumavas” direktors Juris Visockis, kurš bija sarūpējis apgāda grāmatu galdu, uz kura atradās arī Ē.Hānberga iepriekš izdotās grāmatas. Autors pastāstīja par sava jaunākā darba tapšanas laikā piedzīvoto, arī par galvenajiem varoņiem un viņu izvēli. Viens no tiem ir A.Hansons. Ē.Hānbergs kā veiksmes stāstu grāmatā plaši aprakstījis cietes rūpnīcas vēsturi, tās pārtapšanu šobrīd tik veiksmīgajā uzņēmumā un tā attīstību ģenerāldirektora Jāņa Garanča vadībā. Tāpat pārdomās par sadarbību grāmatas veidošanas procesā dalījās A.Hansons un J.Visockis.

 

Uz grāmatas ceturtā vāka ir Kārļa Zāles piemiņas skulptūras foto. Daudzi alojieši pirmās brīvvalsts laikā ziedoja savus līdzekļus, lai taptu tēlnieciska pateicība kritušajiem, kuri izcīnīja Neatkarīgo Latviju. Joprojām nav zināms, kā pēc Otrā pasaules kara mākslas darbs nokļuva Grobiņas novada Kapsēdē, sarkanarmiešu apbedīšanas sektorā, taču alojieši gaida okupētās skulptūras atgriešanos, tāpēc sarunā par šiem jautājumiem iesaistījās V.Bārda un priekšsēdētāja vietniece attīstības jautājumos Dace Vilne. Savas pārdomas par grāmatu un nelielu ieskatu vēstures lappusēs sniedza arī Alojas muzeja vadītāja Līga Moderniece.

 

Pēc sarunām iedzīvotāji iegādājās jauno grāmatu, daudzi tās titullapā lūdza rakstnieka autogrāfu un pievienojās viņam nesteidzīgās sarunās. Par muzikālo atmosfēru gādāja Alojas jaunieši – ģitārists Mārtiņš Elsiņš un Edgars Roļskijs pie klavierēm.

 

Zane Landsmane