Aloja

Par pieredzi darba vidē balstītā izglītībā spriež Alojas novadā un Valmierā

25. un 26.februārī notika projekta “Lietpratīga pārvaldība un Latvijas pašvaldību veiktspējas uzlabošana” Izglītības un kultūras tīkla T4 sanāksmes, šoreiz lielāko uzmanību vēršot uz darba vidē balstītas izglītības veiksmīgajiem piemēriem Latvijā. Pirmajā dienā tīkla dalībnieki viesojās Valmierā, bet vakaru un sanāksmes otro dienu pavadīja Alojas novadā.

 

Dalībnieki Valmierā dzirdēja prezentācijas par darba vidē balstītu mācību ieviešanas pamatprincipiem un pieredzi, normatīvo regulējumu, kā arī plānoto ES fondu atbalstu šīs jomas attīstības īstenošanai. Tam sekoja labās prakses piemēri – Valmieras tehnikuma pieredzes stāsts par sadarbību ar AS “Valmieras stikla šķiedra” un Valmieras tehnikuma, Valmieras sākumskolas, Valmieras ģimnāzijas un Valmieras mūzikas un mākslas skolu apmeklēšana. Pēc tam dalībnieki devās uz Alojas novadu.

 

Mūsu pašvaldības pārstāvji viesus sagaidīja bērnudārza “Auseklītis” struktūrvienībā Vilzēnos. Nelielai atelpai no intensīvā darba visas dienas garumā domes priekšsēdētājs Valdis Bārda ciemiņiem demonstrēja Andreja Hansona īsfilmu “Klaidoņstāsts”, bet tam sekoja ekskursija pa atjaunotajām ēkas telpām un darbinieku stāstījums par iestādes funkcijām.

 

Nākamajā dienā Alojas kultūras nama zālē pulcējās vairāk nekā 60 cilvēku. Visus uzrunāja V.Bārda, bet pēc tam kopā ar izglītības darba speciālisti Ilzi Kapmali viņš sanākušos iepazīstināja ar novada izglītības stratēģijas projektu, pastāstot arī par veiksmīgo pieredzi sadarbībā ar novada uzņēmējiem. Prezentāciju sniedza arī uzņēmuma SIA “Aloja – Starkelsen” ražošanas vadītāja Ilze Caune. Nelielos uzmanības un zināšanu pārbaudes uzdevumos sanāksmes dalībniekus iesaistīja viņas asistents un viens no uzņēmuma simboliem – kartupelis (Inga Neimane). Tam sekoja Balvu, Saldus, Zaļenieku un Liepājas pašvaldību un izglītības iestāžu prezentācijas un kopīgas diskusijas par profesionālās ievirzes programmu vispārējās vidējās izglītības iestādēs.

 

UntitledVisas abās sanāksmes dienās izskanējušās prezentācijas pieejamas Latvijas Pašvaldību savienības projekta mājas lapā šeit.

 


Prezentāciju starplaikos kultūras nama vestibilā notika iepazīšanās ar dažiem vietējiem uzņēmējiem. Viņu vidū bija arī vidusskolēns Klāvs Elsiņš, prezentējot savu uzņēmumu “Podainis”, kura darbība aizsākās kā skolēnu mācību uzņēmumam. Uzņēmēju piedāvāto produkciju bija iespēja ne tikai apskatīt, nogaršot un izmēģināt, bet arī iegādāties, ko viesi ļoti labprāt izmantoja.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto