Aloja

Aizvadīta E-prasmju nedēļa Alojas pilsētas bibliotēkā

Aizvadītā nedēļa visā Latvijā aizritēja kā E-prasmju nedēļa, kuras aktivitātēs galvenais uzsvars tika likts uz digitālo prasmju nozīmi, nepieciešamību un iespējām, kas pieejamas e-vidē.

Nedēļas laikā bibliotēkā ikviens apmeklētājs tika aicināts piereģistrēties digitālajā skaitītājā kā e-prasmju nedēļas dalībnieks, apmeklētāji tika aicināti novērtēt savas datu aizsardzības zināšanas, interneta, e-pasta lietošanas prasmes. Interesentiem tika piedāvātas konsultācijas gan par pieejamiem e-pakalpojumiem portālā www.latvija.lv, gan kā autorizēties un rezervēt sev vajadzīgo grāmatu bibliotēkas e-katalogā, gan kādas elektroniskās datubāzes ir pieejamas bibliotēkā.

E-prasmju nedēļas ietvaros Letonika.lv sadarbībā ar Latvijas Banku un Kultūras informācijas sistēmu centru piedāvāja iespēju pārbaudīt, cik veikli mums katram izdodas atrast informāciju digitālos informācijas līdzekļos, vienlaikus iepazīstot Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes. Papildus erudīcijas spēlei ikviens varēja izvēlēties Latvijas “Gada monētu 2015” Latvijas Bankas organizētajā balsojumā.

Modernās informācijas tehnoloģijas mūsu ikdienā ienāk arvien vairāk, un arvien agrāk bērni iemācās ar tām rīkoties, turklāt vēl labāk nekā pieaugušie.
Ņemot vērā, ka bibliotēka ir atvērta vide, kas nodrošina brīvi pieejamu piekļuvi resursiem un tehnoloģijām, attīsta informācijas prasmes, tad 9.martā Alojas pilsētas bibliotēkā uz E-prasmju nedēļas ietvaros organizētu interaktīvu pasākumu “Pirmais klikšķis” tika aicināti pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” vecākās grupas “Mārītes” audzēkņi.

Vispirms kopīgi pārrunājām, kuras interneta vietnes ir domātas bērniem, lai varētu skatīties animācijas filmas un filmas bērniem, klausīties dziesmas, spēlēt spēles. Turpinājumā aktīvi izmantojām bibliotēkas interaktīvo tāfeli, kas ir universāls instruments, jo ļauj padarīt pasākumu interesantāku, uzskatāmāku un aizraujošu. Uz tāfeles bērni pildīja praktiski tādas pašas darbības kā uz papīra, pildspalvas vai zīmuļa vietā izmantojot speciālas pildspalvas, kas veic datorpeles funkciju.

Izmantojot interaktīvo tāfeli bērniem tika dota iespēja praktizēties un pilnveidot valodas prasmes – klausīšanos, lasīšanu un rakstīšanu, kā arī pārvietot attēlus, sakārtot tos noteiktā secībā, veikt attēlu vai uzrakstu atlasi, izspēlēt spēles un risināt dažādus uzdevumus. Lai to visu paveiktu, izmantojām interneta portālu http://maciunmacies.valoda.lv un tā sadaļu – spēles. Bērni izspēlēja latviešu valodas apguves spēli “Valodiņa”, kura ietver 10 interesantus un krāsainus piedzīvojumus, piemēram, “laukos”, “pagalmā”, “ceļojums”, “dzimšanas diena” utt. Katram piedzīvojumam 3 līmeņi, kuros bija jāpaveic dažādi uzdevumi. Nākamā spēle – atrodi burtus, ar uzdevumu – atpazīt un sameklēt 3 vienādus alfabēta burtus. Interneta vietnē bērniem www.kidi.lv tika kopīgi izspēlēta spēle – Mēness pasaka.
Secinājums, bērni ātri apgūst modernās tehnoloģijas un uzskatāmi par pilntiesīgiem digitālās pasaules iemītniekiem.

Latvijā E-prasmju nedēļa notika jau septīto reizi, to koordinēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Sarmīte Frīdenfelde
Mairitas Vītolas foto