Aloja

Brīvprātīgā darba jaunieša vizīte Staiceles vidusskolā

brivpratigais2016. gada aprīlī Staiceles vidusskolā ieradās jauniešu NVO Kluba MājaJaunatne vienotai Eiropai brīvprātīgā darba veicējs 19-gadīgais Simons Debeljaks no Slovēnijas, kuru uzaicināja mūsu angļu valodas skolotāja Vizma Lūse. Viņš vadīja izglītojošas mācību stundas 9. klases un 10. un 12. klašu skolēniem angļu valodā.

Simonam ir bilinguāla un bikulturāla izglītība, lai gan lielāko daļu savas dzīves viņš pavadījis Slovēnijā. Kādu laiku izglītojies arī Amerikā, jo māte ir amerikāniete.

Simons ir brīvprātīgā darba veicējs organizācijā Klubs Māja – jaunatne vienotai Eiropai, kas informē jauniešus par Eiropas Savienību, tās vērtībām un plašajiem piedāvājumiem. Pašlaik viņi īsteno brīvprātīgā darba projektu  Atrodi Eiropu savā sirdī (Finding Europe in Your Heart).

Simons Staiceles vidusskolā vadīja interesantas, savdabīgas mācību stundas angļu valodā par tēmu Stereotipi (9. klasei) un Slovēnija, tās kultūra (10. un 12. klasei). Mūsu skolas audzēkņiem bija ļoti liela interese gan par šīm tēmām, gan par brīvprātīgo darbu, gan par Simona dzīvi Latvijā un viņa turpmākajiem plāniem.

Tā tiešām bija lieliska iespēja satikties un parunāties ar jaunieti no citas valsts, komunicējot ar viņu angļu valodā. Savukārt Simons izmantoja iespēju kopā ar skolotāju V. Lūsi apskatīt Staiceli un mūsu pilsētiņas jaukākās vietas, muzeju, iepazīt cilvēkus un dabu šeit, Ziemeļvidzemē.

Sandija Eglīte,

Staiceles vidusskolas 12. klase