Aloja

Radoši un aktīvi aizvadīti Alojas pilsētas svētki

Alojas pilsētas svētku svinības aizvadītajā nedēļas nogalē ievadīja fotogrāfa, bijušā alojieša Ulda Balgas fotoizstādes “Rādiuss mazāks par 100” atklāšana Alojas kultūras nama mazajā zālē. Izstādē atspoguļoti astoņdesmito gadu vidū Valkā noteiktā teritorijā radīti kadri, veidojot fotomākslinieka rokrakstu. – Dzīvojot Valkā un meklējot savu izteiksmi fotogrāfijā, daudz fotografēju un eksperimentēju vidē, kas bija ļoti ierobežota teritorijā ap manu darbavietu, – fotogrāfijās redzamo pamatoja U. Balga. Viņš arī atklāja, ka šī ir pirmā profesionālā izstāde dzimtajā pilsētā. Atklājot izstādi, mākslinieks kopā ar sanākušajiem, tostarp vairākiem Alojas laika skolas biedriem un klasesbiedriem, pārlapoja pa atmiņu lappusei no kopā pavadītā laika Alojā. Mākslinieka veikums kultūras namā būs skatāms līdz pat jūlija beigām.

 

Savukārt sestdien uz radošu darbošanos pilsētniekus un viesus aicināja biedrības “Liepale” komanda.  Ikvienam bija brīnišķīga iespēja pielikt roku ziedu paklāja veidošanā pašā pilsētas centrā. Liepaliešu ideja tapusi pašvaldības nevalstisko organizāciju projektu konkursā. Projekta mērķis bija veicināt iedzīvotājos radošumu, popularizēt novadu, attīstīt floristiku un radīt kopīgu dāvanu pilsētai. Biedrības vadītāja Guna Krūmiņa pēc padarītā ar gandarījumu sacīja: Cilvēku atsaucība un interese par mūsu radīto iniciatīvu ļoti priecēja. Roku paklāja veidošanā pielika vairāk nekā simts alojiešu un viesu, kopā radot brīnišķīgu dāvanu pilsētai. Sarūpējušas dāvanu savai pilsētai, tagad biedrības radošās meitenes gatavojas dalībai 16. Starptautiskajā ziedu paklāja festivālā, kas šovasar norisināsies Ventspilī.

 

Pilsētas svētku programma zinātkārākajiem piedāvāja izzinošu ekskursiju pa Aloju un tās apkārtni. Alojas novada tūrisma speciālistes Ineses Timermanes vadībā pussimts interesentu apmeklēja Alojas Pareizticīgo baznīcu, Īģes klintis, dzejnieka Ausekļa dzimtās mājas “Sīpoli”, ungurpiliešu Paukšēnu bioloģisko saimniecību “Lielkalni” un citas vietas.

 

Dienas otrajā pusē norisinājās deju koncerts “Kad Alojā liepas zied”, kurā skatītājus priecēja senioru dāmu deju kopas no Mazsalacas, Trikātas, Dikļiem, Vaidavas, Strenčiem, Smiltenes, Braslavas pagasta un arī mājinieces alojieties. Uzstājās arī Pociema vokālais ansamblis “Draiskās vīgriezes” un viņu vadītāja Anita Ozola. Pievakarē skolas parkā koncertā “Alojas laiks” ar skanīgu koncertprogrammu uzstājās Artūrs un Egija Unguri, Karīna Škirmante, Ģirts Alsters, Dace Broka un ansamblis “Gamma”.

 

Dienas beigās skolas sporta laukumā volejbola draudzības spēlē tikās bijušie un esošie alojieši. Spraigā cīņā uzvaras laurus plūca komanda, kuras dalībnieki vēl joprojām dzīvo Alojā.

 

Visas dienas garumā izklaides un atrakcijas priecēja bērnus, mākslas baudītāji varēja doties uz Alojas mūzikas un mākslas skolu, kur tika atvērta izstāde “Mākslas dienas Alojā” un iesaistīties ZAAO rīkotajā vides iniciatīvā “100 darbi Latvijai”.

 

Svētki noslēdzās līdz ar pirmajiem gaiļiem, kad mājup no zaļumballes devās izturīgākie dejotāji.

 

Alojas kultūras nams pateicas visiem, kuri palīdzēja Alojas pilsētas svētku “Alojas laiks” norisē: biedrībai “Alojas radošais klubs Liepale”, Alojas Mūzikas un mākslas skolai, Adrianai Jurjevičai, Inesei Timermanei, Līgai Moderniecei, Modrim Dūrenam, Modrim Lilenblatam, Alojas pilsētas un pagasta pārvaldei, SIA “Alojas novada Saimniekserviss”, Alojas Ausekļa vidusskolai, Ņinai Šabananei, Baibai Siktārei, Atim Zariņam, Jānim Virsim, Lianai Ozoliņai, Ivaram Ozoliņam, Marutai Gaugerei, Aldim Pinkam, Ingai Konrādei, Aivaram Auseklim, Austrai Neimanei, Nilam Timermanim, Mikum Laizānam.

 

Liānas Lilenblates-Sipko teksts

Gunas Krūmiņas, Rasmas Oinaskovas, Austras Neimanes, Liānas Lilenblates-Sipko foto

[Not a valid template]