Aloja

Staiceliete atgriežas mājās no Itālijas ar labākajām receptēm kabatā

Maira Nazarova ir topošā ēdināšanas pakalpojumu speciāliste no Staiceles Alojas novadā. Meitene mācās Valmieras tehnikumā un šo vasaru kopā ar vienpadsmit skolasbiedriem pavadīja praksē Itālijas dienvidos, Sicīlijā. Maira atzīst, ka šī ir bijusi nenovērtējama pieredze, jo nekur citur nevar tik labi iemācīties gatavot picas un pastu kā to dzimtenē – Itālijā.

 

Lasagne, focaccia, la carbonara, visdažādākie zivju ēdieni un izcila itāļu kafija – šie ir gardumi, ko Valmieras tehnikuma audzēkņi tagad prot pagatavot ne sliktāk kā paši itāļi. Maira Nazarova sešas nedēļas Erasmus+ projekta “Prakse – Tavs ceļš uz profesiju” ietvaros apguva dažādus sicīliešu virtuves noslēpumus. Meitene strādāja restorānā “Marius IL Ristorante “. Jautāta par darba ikdienu, viņa stāsta: “Pārsvarā visus darbu virtuvē darīju ar prieku. Vienīgais izņēmums noteikti ir austeru tīrīšana. Man ne visai garšo jūras produkti, tādēļ arī darbs ar tiem neiet pie sirds. Visvairāk patika vārīt tomātu mērci.”

 

Prakses laikā Maira arī pati izbaudījusi itāļu virtuvi, tomēr atzīst, ka dzīvojot pie Vidusjūras, mazliet ilgojās pēc ierastajiem latviešu ēdieniem. Jauniete jokojot stāsta: “Pietrūka zupiņa uz skābais krējums. Itālijā, cik nopratu, tādas zupas latviešu izpratnē negatavo. Var atrast tikai tādas – buljons un ravioli. Izskatās labi, bet man ne īpaši garšo.”

 

Prakses grūtākā daļa daudziem projekta dalībniekiem bija karstie laika apstākļi. Vasarā Itālijas dienvidos mēdz būt pamatīga svelme, it īpaši to var izjust, strādājot virtuvē. Nogurdinošā karstuma dēļ Sicīlijā dienas vidū ir siesta. Šajā laikā, no 13:00 līdz 16:00, lielākā daļa restorānu un veikalu ir slēgti. Dzīvība pilsētas ielās atgriežas pēcpusdienā, kad siesta beigusies, un nerimst līdz pat vēlai naktij. Tad atsākas darbs restorānos, cilvēki nāk ēst launagu un vēlāk dodas vakariņās.

 

No prakses brīvo laiku meitene pavadīja iepazīstot Itālijas kultūru, ceļojot, apskatot tūristu iecienītās vietas un atpūšoties pie jūras. Itālija pārsteidza ar dabasskatiem, kalnu ainām un, protams, jūru. Esot Sicīlijā ir grūti neļauties vulkāna Etna vilinājumam. Arī Maira devās ekskursijā, lai nokļūtu tuvāk šai pasaulslavenajai virsotnei. Brauciena laikā ekskursanti devās uz krāteri Silvestri un pabija 2500m augstumā virs jūras līmeņa (attēlā vidū). 

 

Dalība Erasmus+ projektā “Prakse – Tavs ceļš uz profesiju” Valmieras tehnikuma audzēkņiem bija daļa no kvalifikācijas prakses un pilnībā tika finansēta no Erasmus+ programmas budžeta. Visiem projekta dalībniekiem mācību noslēgumā tika piešķirti starptautiski atzītie Europass mobilitātes dokumenti, kas noderēs turpmākās karjeras veidošanā.

 

Dace Ločmele,

Valmieras tehnikuma projektu vadītāja