Aloja

Atklās jaunuzcelto Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centru-bibliotēku SALA

28. oktobrī plkst.11 Alojas novada Ungurpilī, Dzirnavezera krastā svinīgi atklās jaunuzcelto Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centru-bibliotēku SALA. Ēkas atklāšanas pasākumu papildinās konference par videi draudzīgas un energoefektīvas uzņēmējdarbības veicināšanu.

 

Alojas novada pašvaldība ir viena no pirmajām Latvijā, kura īstenojusi zema enerģijas patēriņa ēku būvniecību un izmantojusi koku kā pamata būvniecības materiālu sabiedrisko ēku celtniecībā. Projekta īstenošanas rezultātā tika uzcelta jaunbūve 526,2 m2 platībā, kuras siltumenerģijas patēriņš ekspluatācijas laikā uz apkurināmo telpu platību nepārsniegs 14,6 kWh/m2 gadā.

 

Līdz ar ēkas nodošanu ekspluatācijā Alojas novadā tiek radīta uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūra, ko izmantos esošo un jaunu uzņēmumu attīstībai, vietējās sabiedrības aktivizēšanai un publisku pasākumu rīkošanai. Ēkā izvietota arī moderna bibliotēka, semināru telpas, attālinātās darbavietas un plaša konferenču zāle ar lielisku skatu uz Ungurpils Dzirnavezeru. 

 

2015. gada 1. aprīlī Alojas novada dome parakstīja līgumu ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru par projekta „Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrs – bibliotēka „Sala”” īstenošanu, savukārt 2016. gada sākumā Ungurpils ciemā uzsāka ēkas būvniecību.

 

Būvdarbus saskaņā ar iepirkumu procedūru veica SIA “MONUM”. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 891 382,80 EUR, no tām Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums – 664 610,05 EUR, Alojas novada domes līdzfinansējums – 226 772,75 EUR. Neattiecināmās izmaksas 497 087,31 EUR.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sniegusi konsultatīvu atbalstu darbā pie projekta idejas realizēšanas. Projekta partneris ir Voleras pašvaldība Norvēģijā, kas apņēmusies piedalīties publicitātes pasākumos un būvniecības laikā sniegt konsultācijas energoefektivitātes jautājumos. Būvniecības projekts tika īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.–2014. gada perioda programmas “Nacionālā klimata politika” projektu iesniegumu atklāta konkursa “Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība” ietvaros.

 

Sagatavoja

Liāna Lilenblate-Sipko

Alojas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

prese@aloja.lv, t. 29339917

SALA_apvienotie logo