Aloja

Patriotu nedēļā Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās žurnālists Atis Klimovičs

Patriotu nedēļas ietvaros Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās pasaules karsto punktu žurnālists, grāmatas “Personiskā Latvija. Divdesmitā gadsimta stāsti” autors un vairāku dokumentālo filmu producents Atis Klimovičs. Reportieris, kura dzimtā vieta ir Staiceles pagasta Vīķos.
Žurnālists, kurš savā laikā pabijis Afganistānā, Čečenijā, Kosovā, Irākā, Gruzijā, bet pēc dramatiskiem notikumiem Ukrainā, pievērsies šīs valsts objektīvai notikumu atspoguļošanai. Pats žurnālists norāda, ka to var izdarīt tikai tad, ja esi iepazinis šīs zemes vēsturi, iedziļinājies politikā un, galvenais, esi bijis klāt notikumos. Savu stāstījumu žurnālists papildina ar spilgtiem piemēriem un ir līdz galam atklāts par baiļu sajūtu, kura kara zonā piemeklē ikvienu.
Grāmata “Personiskā Latvija. Divdesmitā gadsimta stāsti” ir savā veidā unikāla Latvijas 20. gadsimta vēsture — izstāstīta caur cilvēku likteņiem, dzīvesgājumu. Tikšanās reizē autors pastāstīja par tās tapšanas ideju, par ieguldīto darbu. Šajā 608 lappušu biezajā krājumā Latvijas 20. gadsimta vēsture izstāstīta trīsdesmit astoņās sarunās – caur konkrētu cilvēku dzīves gājumu. A. Klimovičs atceras, ka šīs grāmatas sakarā atšifrējis divus miljonus zīmju un atzīstas, ka milzīgs ir Ineses (Inese Zandere, Ata dzīvesbiedre un grāmatas redaktore) ieguldījums, ka viņas galva un redaktores acs palīdzējusi atsijāt pašu būtiskāko.
Tā kā žurnālistam tuva ir Zemessardzes tēma, tad tikšanās reizē bija dota arī unikāla iespēja noskatīties dokumentālo filmu “Pulveri meklējot”. Filma, kuras producents ir Atis Klimovičs, ir 56 minūtes garš stāsts par diviem draugiem. Viens no viņiem – pazīstamais profesionālais latviešu karavīrs Ziedonis Ločmelis, kura ilgos gados gūtā pieredze, karš Afganistānā, misija Irākā nav apdzēsusi vēlmi pēc armijas dzīves, un tas prasa uzturēt sevi labā formā. Viņa draugs ir zemessargs Artis Ozols, profesionāls motobraucējs. Abi gatavo savus motociklus vasaras sezonai, pirms kuras Ziedonis tiek uzņemts karavīru motoklubā “Patrioti”. Abi draugi apzinās, ka viņi turpina to, ko pirms vairākām desmitgadēm darījuši leģionāri, cenšoties nosargāt Latviju.
Pasākuma noslēgumā žurnālistam tika uzdoti jautājumi, gan par notikumiem Ukrainā, gan par prezidenta vēlēšanu rezultātiem ASV.