Aloja

Alojas novadā svētkos sumināja darbīgus un uzņēmīgus ļaudis

Kā allaž, Alojas novadā valsts svētkus ar skanīgiem koncertiem un iedzīvotāju sumināšanu atzīmēja katrā pagastā un pilsētā. Svētku priekšvakarā Alojas kultūras namā sanākušos uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne. Iedzīvotājiem un valstij viņa vēlēja mieru, saticību un pateicās ikvienam par savu devumu Latvijai.

 

Vēlāk ar nerimstošiem aplausiem klātesošie sveica ungurpilieti Andreju Hansonu. Iemesls tik sirsnīgai sumināšanai bija gana nozīmīgs – 18. novembrī A.Hansons svinīgā ceremonijā no Valsts prezidenta saņēma valsts apbalvojumu – Atzinības krustu. Pasākuma vadītāja Ineta Laizāne ungurpilietim visu klātesošo vārdā veltīja atzinīgus vārdus: – Mēs esam pateicīgi par Jūsu darba mūžu, kas atdots Alojai, novadam un uzņēmumam “Aloja-Starkelsen”, kas tagad izaudzis par pasaules mēroga ražotni. Jums ir milzumdaudz ideju un pavisam pārdroši sapņi. Andrejs ne tikai sapņo, bet prot tos īstenot. Viņš iedvesmo mūs, apkārtējos, mērķu sasniegšanai. Saņemot skaļus aplausus un ziedu klēpjus, gaviļnieks jutās saviļņots. – Sirsnīgs paldies jums visiem. Es to nebiju gaidījis. Pateicos tiem cilvēkiem, kuri mani izvirzīja apbalvojumam. Lai paliks noslēpums, kurš mani nominēja, – nojausma par to ir. Paldies, jums, novadnieki! Vai tie būtu grūtie deviņdesmitie vai šodiena, – drosme, darbs un neatlaidība ir vērtības, kas pastāvēs vienmēr un visur. – izsvēra  A.Hansons.

 

Jau vairākus gadus AS „Swedbank” vienam no labākajiem pedagogiem piešķir Atbalstītāju balvu. Šogad balvai novada izglītības iestādes pieteica sešus pedagogus. Par atbildīgu pedagoģisko darbu Atzinības rakstus saņēma:

 

Staiceles vidusskolas pirmsskolas izglītības skolotāja Jautrīte Pelēkā.

Jau 35 gadus godprātīgi, ar lielu pienākuma apziņu un mīlestību strādā dzimtajā pilsētā par pirmsskolas pedagogu. J.Pelēkā strādājusi pārdomāti un nopietni, gatavojoties stundām un motivējot bērnus, lai sasniegtu vislabākos rezultātus. Atbilstoši vecumposmam un ar lielu mīlestību organizē un vada mācību procesu. Regulāri veido mācību materiālus, bagātina pedagoģisko pieredzi tālākizglītības kursos. Iegūta pedagogu profesionālās darbības 3.kvalitātes pakāpe. Viņa ir aktīva pilsētas un novada sabiedriskās dzīves organizētāja. Staiceles vidusskolas pedagogu kolektīvā – erudīta, prasīga pret sevi un citiem, prot novērtēt kolēģu veiksmes un sasniegumus.

 

Staiceles Mūzikas un mākslas skolas klavierspēles skolotāja Aira Rulle.

Staiceles mūzikas un mākslas skolas kolektīvs apbalvojumam izvirza savu kolēģi A.Rulli par izciliem audzēkņu sasniegumiem Latvijas un Starptautiskā mēroga konkursos. Viņas audzēknis Ruslans Andrejevs 2016. gada augustā kopā ar citiem labākajiem Vidzemes mūzikas skolu audzēkņiem spēlēja koncertā Cēsīs Vidzemes Kamerorķestra mūziķu pavadījumā. Kopā ar R.Andrejevu un citiem audzēkņiem piedalījusies XXI Starptautiskā jauno pianistu konkursā, XXV Starptautiskā ziemas mūzikas festivālā, III Starptautiskā pianistu-zēnu konkurss “Spēlē zēni”, kuros gūtas pirmās vietas un atzinības raksti.

 

Alojas Ausekļa vidusskolas krievu valodas, latviešu valodas un literatūras skolotāja Smaidīte Rudzīte.

Alojas Ausekļa vidusskolā S.Rudzīte strādā jau no 1981.gada. Ar lielu atbildību un  godpilnu attieksmi pret savu priekšmetu visus šos gadus pamatskolas posmā ir mācījusi krievu valodu un literatūru, kā arī audzinājusi klases. Skolotāja ir izveidojusi sava mācību priekšmeta tēlu. Skolēni skolotāju raksturo kā ļoti atbildīgu, korektu, precīzu un profesionālu. Viņa fakultatīvi  māca krievu valodu sākumskolā. Šī ir pašas skolotājas iniciatīva ar mērķi ātrāk sākt mācīt svešvalodu, tā ceļot krievu valodas apguves prasmes pamatskolā. Jau otro gadu skolotāja audzina divas klases. Ir pratusi savos audzēkņos ieaudzināt pieklājību, atbildību, toleranci, pienākuma izpratni. Skolotāja realizē jebkuru inovāciju izglītībā, nepārtraukti pilnveidojot savas profesionālās kompetences. Pieteikumā kolēģi skolotāju raksturoja kā profesionālu un pašaizliedzīgu pedagogu, kurš spēj mainīties līdzi laikmetam un paaudzēm.

 

Alojas Mūzikas un mākslas skolas skolotāja Anna Jefanova (keramikas, zīmēšanas, mākslas valodas pamatu skolotāja).

Kolēģi A.Jefanovu raksturo kā jaunu, radošu un talantīgu skolotāju. Pedagoga darbu Alojas Mūzikas un mākslas skolā uzsākusi 2015.gada 1.aprīlī. Viņa spējusi veiksmīgi sagatavot audzēkņus valsts konkursa II kārtai Rīgā, Starptautiskajam bērnu mākslas konkursam Lidicē (Čehijā). A.Jefanovas audzēkņa M.Jefremova darbs ļoti lielajā konkurencē tika novērtēts ar zelta medaļu. Tāpat jāatzīmē A.Jefanovas un skolas audzēkņu dalība Muzeju nakts radošajā darbnīcā Puikules muižā un Leģendu naktī. A.Jefanova ne tikai profesionāli un rezultatīvi veic mācību darbu, radoši un interesanti piedalās ārpusskolas pasākumos, bet ir ļoti labs cilvēks un kolēģis.

 

Ozolmuižas pamatskolas skolotāja Ludmila Vējiņa (krievu valodas, latviešu valodas un literatūras skolotāja).

Skolotāja Ludmila Vējiņa Ozolmuižas pamatskolā strādā no 1995. gada. Skolēni skolotāju Ludmilu raksturo kā profesionālu, ļoti atbildīgu, ieinteresētu un sirdssiltu cilvēku. Skolotājas labais paraugs ir mudinājis dažas skolas absolventes izvēlēties pedagoga profesiju. Lieliski redzama skolēnu izaugsme. Viņa ir pratusi savos audzēkņos ieaudzināt pieklājību, atbildību, pienākuma izpratni, patriotisma jūtas un cieņu pret vecākiem.   Ludmila Vējiņa ir sirsnīga, iejūtīga, pašaizliedzīga kolēģe. Viņa ir kā paraugs pārējiem. Prot uzklausīt un vienmēr ir atvērta sadarbībai. Aktīva ideju ģeneratore. Ar lielu atbildības sajūtu, pienākuma apziņu skolotāja māca krievu valodu, kā arī  latviešu valodu un literatūru, ir audzinātāja 9. klasei. Neatlaidīgā darbā veicina skolas un vecāku sadarbību.

 

Alojas novada sporta skolas treneris Jānis Valaņins.

Uzkrājis milzīgu pieredzi un zināšanas pedagoģijā. Ieguvis A kategorijas sporta trenera futbolā licenci. Šobrīd savas zināšanas pielieto, apmācot jaunos futbolistus. Jāņa audzēkņi uz laukuma no citiem audzēkņiem atšķiras ne tikai ar izcilu fizisko sagatavotību un tehniku, bet arī prasmi savaldīties emocionāli izšķirīgos un grūtos brīžos. Katru gadu kāds no skolotāja audzēkņiem tiek aicināts piedalīties un piedalās LFF Talantu skatēs un LFF jauniešu futbola izlases treniņnometnēs Rīgā. 2015. gadā J. Valaņina audzēkņi izcīnīja 1.vietu LFF Latvijas Jaunatnes čempionātā futbolā (B grupā). Jau otro gadu viņa audzēkņi spēlē FK “Staiceles Bebri” sastāvā gan 1., gan 2.līgā.

 

Žūrijas komisija lēma Atbalstītāja balvu šogad piešķirt skolotājai S. Rudzītei. Atzinības rakstus saņēma arī konkursa “Veidosim skaistu un sakoptu savu novadu” laureāti. To sveikšana notika arī Staicelē, Braslavas un Brīvzemnieku pagastā.  Svētkos Vilzēnu tautas namā un Puikulē novadniekus ar uzrunu sveica domes priekšsēdētājas vietnieks Māris Možvillo. Kā allaž, katrā vietā sumināja arī darbīgākos un uzņēmīgākos ļaudis, muzicēja pašdarbības kolektīvi un vēlēja daudz baltu dieniņu Latvijai. Savukārt Alojas kultūras namā koncertēja kameransamblis “ART-i-SHOCK”, kas bija pašvaldības sadarbībā ar Kultūras ministriju un SIA “Latvijas Koncerti” dāvana alojiešiem un viņu viesiem.

 

Liānas Lilenblates-Sipko teksts un foto

Foto: E.Bērziņš, I.Zarecka, D.Šķepaste

[Not a valid template]