Aloja

Staicelieši robotikas sacensībās Valkā

Robotika ir viena no jaunākajām un aktuālākajām tehniskās jaunrades jomām, kura ir interesanta un aizraujoša daudziem mūsdienu cilvēkiem. Arī Staiceles vidusskolas septiņiem skolēniem, kuri 4. un 5. martā devās uz Valku, lai pirmoreiz piedalītos FIRST LEGO League (FLL) robotikas sacensībās. FLL programmas mērķis ir aicināt skolēnus pievērsties dažādām inženiertehniskām zinātnēm, attīstot nepieciešamās zināšanas un iemaņas. Šīs programmas sacensības tiek organizētas vairāk kā 80 pasaules valstīs, kurās piedalās 25 000 komandu. Katru gadu starptautiski tiek pasludināta jauna tēma, kas rosina skolēnus pētīt mūsdienu zinātņu problēmas. Šī gada tēma Dzīvnieki – sabiedrotie.

Komanda Staicelieši Valkā bija viena no 30 komandām, kuras rādīja savas spējas LEGO MINDSTORMS robotu būvēšanā un programmēšanā, iegūstot 51 punktu, prezentēja savu mājās izstrādāto projektu Kā suns var palīdzēt cilvēkam relaksēties, kā arī pierādīja komandas vienotību, izpildot dažādus uzdevumus, piemēram, komandas dalībniekiem, stāvot uz nelielas  plēves, 5 minūšu laikā bija jāapgriež plēve otrādi, nevienam no tās nenokāpjot. Viegli tas nebija, bet interesanti gan!

Projekta Kā suns var palīdzēt cilvēkam relaksēties, izstrāde komandu vienoja visvairāk, jo kopīgi filmējot video un pierādot, ka katra saimnieka suns var būt arī viņa masieris, izvirzījām jautājumu – kāda sastāva krēms masāžā jāizmanto (smērējot uz nogurušās ķermeņa zonas), lai tas būtu veselīgs gan cilvēkam, gan sunim. Ar vetārsta Aleksandra Ozola padomu, secinājām, ka vislabāk izmantot ASV ražotu zemesriekstu sviestu, jo tajā ir zemāks sāls, cukura un tauku saturs, taču eksperimentā vetārsts neiesaka iesaistīt alerģiskus suņus. Žūrijas vērtējumā starp 30 komandām projektos Staicelieši ieguva 2.vietu.

Gatavojoties sacensībām, komandām bija jāizpilda vairāki mājas uzdevumi: jāsagatavo priekšnesums, sociālajā tīklā facebook.com jāievieto daudzveidīgi zinātniski fakti (#meszinātkārie) un manekenu izaicinājums (#FLL_Latvia), kurš pašiem jānofilmē. Kā arī jāsagatavo stends, lai sacensību dienās pārējiem pastāstītu par savu pilsētu, kas tajā interesants. Staicelieši pilsētu prezentēja izmantojot QR kodu, kura nolasīšanai nepieciešams telefonā ielādēt aplikāciju – QR lasītāju, lai uzzinātu, kāds fakts par Staiceli kodā paslēpts.

Gan gatavojoties, gan arī sacensībās, laiks pagāja nemanot, tāpēc nonācām pie atziņām, kuras ir arī FLL pamatvērtības – mums kopā ir interesanti un, tas, ko mēs atklājam un iemācāmies, ir vērtīgāks nekā uzvara sacensībās!

Maija Andersone,

Staiceles vidusskolas direktora vietniece, kura mācījās kopā ar Staiceliešiem