Aloja

Tikšanās ar bērnu grāmatu autori Eviju Gulbi

Interesanta, atraktīva un radoša izvērtās 8.maija pēcpusdiena Alojas Ausekļa vidusskolas sākumklašu skolēniem, satiekoties ar bērnu grāmatu autori Eviju Gulbi.

 

Autore piesaistīja bērnu uzmanību ar stāstījumu par grāmatas “Koko un Riko” tapšanu. Šajā grāmatā ir asprātīgas un pamācošas pasaciņas par divu žurkulēnu Koko un Riko draudzību, nedarbiem un piedzīvojumiem. Taču pamatā pasaciņas radušās kā mierinājums autores meitai, kad kādas pastaigas laikā mājas pagalmā pazuda un tā arī neatradās pieradinātā mājas žurciņa Koko. Lai mazinātu zaudējuma rūgtumu, autore savai meitai stāstījusi, ka nekas slikts nav noticis, ka Koko ir devies iepazīt pasauli un saticis draugu. Radušos stāstiņus autore ir pierakstījusi, lūgusi savu draudzeni  Lindu Lošinu uzzīmēt atbilstošas ilustrācijas, un nu jau par Koko un Riko piedzīvojumiem ir izlasījuši daudzi bērni.

 

Autore pastāstīja un parādīja, kāds ir viņas radošais ceļš līdz grāmatai:

  • Sirsniņā kaut kas notiek;
  • Par to gribas uzrakstīt;
  • Atrodu lapu un rakstu;
  • Zvanu Lindai un lūdzu uzzīmēt to, ko esmu uzrakstījusi;
  • Linda zīmē (es priecājos);
  • Mēs jūtamies laimīgas un noraizējušās arī.

 

Tālāk autore pastāstīja kā krāsainās ilustrācijas nonāk grāmatā, kas un kur tās apstrādā, kas grāmatu sagatavo līdz tā nonāk tipogrāfijā un tālāk grāmatu veikalos. Autorei iznākusi jau virkne bērnu grāmatu – 2 stāstiņu grāmatas par žurkulēniem Koko un Riko, pašreiz par viņiem top jau trešā grāmata, kā arī “”Dzejolēni”, “Bizmāsiņa”, “Ece-Bece-Ābece”, “Lilallā un viņas pigoriņi” un citas.

 

Lai klausīšanās neapniktu, autore bērniem bija sagatavojusi izklaidējošas spēles un trikus. Jautrība sākās, kad visu vajadzēja darīt otrādi, “ķert mušas”, “spridzināt balonus ar apelsīnu sulu”, “palaist balonu kā raķeti”.

 

Tikšanās noslēgumā ikviens no bērniem parakstījās autores blociņā, kā arī saņēma īpašu grāmatzīmi ar autores autogrāfu un zīmogu – žurciņas pēdiņu.

 

Sarmītes Frīdenfeldes teksts un foto