Aloja

Kartupeļu galvaspilsētā Alojā bērni mācās audzēt kartupeļus

13.maijā pie Alojas Ausekļa vidusskolas (AAV) un stadionā pulcējās ļoti daudz neparasti sapostu bērnu ar karodziņiem un vimpeļiem rokās, daži ar lāpstām un spaiņiem. Viņi bija ieradušies uz Latvijas mēroga spēles – konkursa “Kartupelis 2017” atklāšanu. Un kā jau vērienīga pasākuma atklāšanā pieklājas, viss sākās ar dalībnieku gājienu un parādi. Priekšgalā soļoja… kartupelis (šajā tēlā bija iejutusies Inga Neimane), bet nākamie aiz viņas – Aglonas skolēni, kuru uz Aloju bija mērojuši vistālāko ceļu. Kopā pasākumā piedalījās 37 komandas no 19 dažādām Latvijas skolām. No AAV konkursā piedalās piecas komandas.

 

Atklājot vērienīgo pasākumu, mastā tika uzvilkts īpašs karogs – vimpelis, uz kura attēlots tupenītis. Šis pienākums bija uzticēts konkursa idejas rosinātājam, SIA “Aloja – Starkelsen” veidotājam un bijušajam ģenerāldirektoram Andrejam Hansonam, kurš tagad ir uzņēmuma valdes loceklis. Viņam asistēja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne un SIA “Aloja – Starkelsen” direktors Jānis Garančs.

 

Visas komandas bija jau paveikušas mājasdarbu – izraudzījušās savu moto un izgatavojušas vimpeļus. Atklāšanas parādē skolēni īsi iepazīstināja ar sevi. Visu komandu noformējumu vērtēja arī žūrija: AAV skolotāja Ilona Vītola, novada domes izglītības speciāliste Ilze Kapmale, SIA “Aloja – Starkelsen” agronome Aiga Kraukle un Alojas kultūras nama direktore Ineta Laizāne.

 

Pēc parādes un komandu prezentācijas sākās dažādas aktivitātes – gan prāta, gan sporta spēles. Tās vadīja skolotāji Inatra Vaļicka un Imants Dalka. Saistoša bija Jāņa Garanča prezentācija par ekoloģiskās cietes ražošanu. Klausītāji varēja degustēt SIA “Aloja – Starkelsen” ražotās želejas. Dzejrades darbnīcā sacerēja četrrindes par kartupeļiem. Darbnīcu vadīja skolotāja un Alojas muzeja vadītāja Līga Moderniece. Automodelisma pulciņa vadītājs skolotājs Juris Alps bija sagatavojis kartupeļu vāģu trasi. Skolotāja Irēna Graviņa vadīja gleznošanas darbnīcu, kurā ar spiedogiem varēja rotāt mandalu kompozīcijas. Lielāko kartupeļu torni būvēja skolotāja Mārtiņa Svīķa vadītajā darbnīcā. Sadarbībā ar SIA “Aloja Agro” bija iespēja apskatīt 15 kartupeļu šķirņu izstādi. Paldies uzņēmuma agronomei Sarmītei Avotiņai. Šie kartupeļi tika iestādīti pie AAV. Stādījumus kops un pētīs skolotājas Aldas Ķēniņas vadīta 5. un 7.klases komanda visas vasaras garumā.

 

Protams, pasākuma galvenais notikums bija kartupeļu stādīšana. Mazos talciniekus pie melnzemes kaudzes sagaidīja AAV skolotājas Inese Viļumsone un Alda Ķēniņa, arī A.Kraukle. Katram bērnam tika kārtīgs pods, uz kura uzlīmēt lapu ar savu vārdu un skolu, cimdiņi, lai droši varētu ķerties pie zemes darbiem. Kad tupenītis, kam tika arī pa trauciņam ar biohumusu, bija atradis vietu zemē, podi tika nolikti drošībā pie konkrētās skolas vimpeļa, lai dienas izskaņā mazais talcinieks atrastu savu lolojumu un varētu nogādāt mājās. Konkursa atklāšanas dienā alojieši bija padomājuši par itin visu, lai dalībnieki justos labi – bija arī gardas pusdienas un maiznīcas “Lielezers” dāvāts cienasts.

 

Dienas noslēgumā galvenās trīs salduma balvas no SIA “Aloja – Starkelsen” saņēma AAV 2.a klases komanda “Ražīgie” un skolotāja Maija Bašena. Viņu moto bija “Audzi! Topi! Veidojies!”. Tāpat sumināta tika Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas 2.a klases komanda “Kartupeļa zieds” (sk. Dace Januševska) un Aglonas vidusskolas komanda “Mazie talcinieki” (sk. Rita Ivbule). Katrs no konkursa dalībniekiem saņēma veicināšanas balvas – dāvanu maisiņus no SIA “Aloja – Starkelsen”.

 

Pasākuma organizēšanā bija iesaistījušies gan AAV pedagogi un darbinieki, gan vecāko klašu skolēni. Katram bija kāds pienākums. Netrūka arī līdzjutēju – vecāku.  Pasākuma finansētāji ir SIA “Aloja – Starkelsen” un SIA “Aloja Agro”. Paldies viņu darbiniekiem par atbalstu šī pasākuma organizēšanā! Liels paldies arī biedrības “Atbalsts Alojas Ausekļa vidusskolai” vadītājai Inetai Miezītei. Emīlijai Pēcei – SIA  “EEMR Transport” vadītājai –  īpašs paldies par pēdējā brīdī sniegto palīdzību melnzemes sagādāšanā.

 

Paldies arī Latvijas saulītei, jo šajā dienā visus pasākuma dalībniekus priecēja brīnišķīgs laiks.

 

Stādījumi podos tika aizvesti uz mājām, kur visu vasaru skolotāja vadībā tiks organizēta auga audzēšana, ar mērķi iegūt lielāko kartupeļu ražu. Rudenī Alojā notiks konkursa rezultātu invertējums un labāko apbalvošana. Kāds no skolotājiem – labākās komandas kapteiņiem, galvenajā balvā saņems klēpjdatoru.

 

Konkursa noslēguma tikšanās Alojā iecerēta 15.septembrī.

 

Helmuta Bondara video no pasākuma. 

 

Laikraksta “Auseklis” žurnāliste Laila Paegle un Alojas Ausekļa vidusskolas direktore Inese Mētriņa