Aloja

Trīs Saules kausi Alojas Ausekļa vidusskolai

3.jūnijā saulainajā „Saules Kauss 2017” noslēguma pasākumā 5.-12. klašu skolēniem bija iespēja praktiskā veidā demonstrēt savas idejas, zināšanas un prasmes atjaunojamo enerģijas resursu izmantošanā, piedaloties sacensībās ar pašu veidotiem ūdens, zemes, gaisa transportlīdzekļu modelīšiem, kurus darbina tīra saules enerģija. „Saules Kauss” Latvijā notika jau desmito reizi. Uz sacensībām sestdien ieradās 24 komandas, katrā 1-3 dalībnieki, kopskaitā 56 skolnieki no Alojas, Jelgavas, Liepājas, Mālpils, Kalētu, Vārkavas, Madonas, Naukšēnu, Raunas, Rīgas skolām un Jūrmalas un Lielvārdes jaunatnes interešu centriem. No Alojas Ausekļa vidusskolas pieteicās divas komandas, bet tehnisku problēmu dēļ startēja tikai viena – “KM-EB-DB” (5. klases skolnieces Katrīna Lība Mētriņa un Eva Bitmane).

 

Visi modeļi tiek iedalīti divās klasēs – Tautas klasē  (bez pārveidojumiem, izmantojot tikai atsūtītos saules panelīšus un motoriņus) un Nestandarta klasē (izmantojot kondensatorus, nestandarta saules panelīšus un citas ierīces).

 

Ūdens sacensībās saules laivām 8 m distancē Tautas klasē pirmo vietu ieguva Alojas Ausekļa vidusskolas komanda “KM-EB-DB” ar laiku 17,7 sekundes, otrajā vietā atstājot Jelgavas 5. vidusskolas komandu “5saules1” (21,2 s) un trešajā vietā – Naukšēnu novada vidusskolas komandu “NNV – 9” (29,1 s). Nestandarta klasē saules laivām 1. un 2. izcīna Jūrmalas BJIC komandas “Saules komanda” un “Saules vējš”.

 

Spēka trasē Tautas klasei uzvaru izcīna Alojas Ausekļa vidusskolas komanda “KM-EB-DB”, kuru saules mašīna varēja pavilkt 60 ml ūdens (viena 60 ml pudelīte) 3 m trasi visātrāk 18,5 s. Otrā vietā ar 27,2 s palika Raunas vidusskolas “Jaunie Ģēniji”, bet trešajā vietā – Jelgavas 4. vidusskolas komanda “Saules Mehi”. Nestandarta klasē, pavelkot 2x60ml smagu kravu, uzvaru izcīna RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda “Ķieģeļotāji”. Otrajā vietā – Jelgavas 5.vidusskolas komanda “5saules I”.

 

„Saules Kauss 2017” absolūtie uzvarētāji tika noteikti, ņemot vērā vairākus kritērijus – mājas darbus (modeļu skices un video par modeļa gatavošanu), veikumu sacensībās un arī zināšanu pārbaudi, aizpildot izdalīto anketu ar 10 jautājumiem par zaļās enerģijas tēmu. Pirmo vietu ar 35 punktiem ieguva un Eiropas Mājas (Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā) sponsorētos planšetdatorus saņēma Jelgavas 4.vidusskolas komanda “Saules Mehi” (dabaszinību skolotāja Aina Pitrāne). Otro vietu – Raunas vidusskolas komanda “Jaunie Ģēniji” (33 punkti, fizikas skolotāja Brigita Zēmele, kuras sagatavotie skolnieki piedalās šajās sacensībās jau no 2008. gada) un trešo vietu – Alojas Ausekļa vidusskolas komanda “KM-EB-DB” (29 punkti, mājturības / mājsaimniecības skolotājs Juris Alps).

 

Mūsu skolas 5. klases skolniecēm Evai Bitmanei un Katrīnai Lībai Mētriņai, startējot pirmo reizi tik plašās valsts mēroga sacensībās un izcīnot pirmās vietas, deva milzīgu pieredzi un motivāciju nākamajam gadam. Paldies skolotājai un Katrīnas Lības Mētriņas mammai Inesei Mētriņai par personīgo transportu nokļūšanai uz un no sacensībām, kā arī par augsto morālo atbalstu un līdzi jušanu. Paldies Alojas Ausekļa vidusskolas administrācijai par atbalstu! Kopā varam izdarīt lielas lietas, vajag tik darīt.

 

Alojas Ausekļa vidusskolas mājturības un mājsaimniecības skolotājs Juris Alps