Aloja

Aicinām Alojas novada iedzīvotājus rakstīt “Tautas saimes grāmatu”

Latvijas nu jau gandrīz 100 gadu ilgajā vēstures nogrieznī vēl nav bijusi grāmata, kas būtu rakstīta tikai ar roku, kuru rakstītu pati tauta, un kur ikvienam iedzīvotājam būtu bijusi iespēja to darīt!

 

Pēc Rīgas Aktīvo senioru alianses “Rasa” iniciatīvas ir izveidota Latvijas valsts simtgadei veltīta “Tautas saimes grāmata”, kas ceļo pa Latviju un, kurā katram iedzīvotājam ir unikāla iespēja ļoti personiski uzrunāt valsti, uzticēt savus spožākos mirkļus un savas emocijas, uzticēt Latvijai tās simtgadē savu piedzīvoto un pārdzīvoto, paskatoties uz savu dzīvi Latvijas valsts 100 gadu pastāvēšanas kontekstā.

 

Katrs cilvēks, kas dzīvo Latvijā un jūtas piederīgs Latvijas valstij, neatkarīgi no savas etniskās vai reliğiskās piederības ir aicināts rakstīt savu šīs grāmatas daļu.

Grāmatas iecere ir radīt nevis vienkārši laimes vēlējumu apkopojumu, bet iet daudz dziļāk. Lai tiem, kas lasīs grāmatu, pavērtos dažādu laikmetu ainas visu Latvijas 100 gadu garumā, lai atklātos dažādi dzīves stāsti, kas kā liecības raksturotu gan cilvēku gaitas Latvijā, gan mūsu kopējo ceļu arī globālajā kontekstā. Jo tas viss kopā veido mūsu tautas vēsturisko atmiņu, mūsu kopējās liecības par tautas noieto ceļu!

 

Tautas saimes grāmata ir uzsākusi savu ceļu pa Latvijas novadiem un ir pabijusi Rucavā,Liepājā,Grobiņā,Alsungā,Jūrkalnē,Gudeniekos,Baldonē,Staicelē,Ādažos,Balvos,Aglonā,Rogovkā,Skrundā,Rojā,Mērsragā.

 

Novēlējumus raksta gan seniori, gan skolēni, ğimenes un individuāli cilvēki, iestāžu kolektīvi un biedrības. Novēlējumi izteikti arī dzejā, zīmējumos un papildināti ar fotogrāfijām.

 

Ieskats dažos vēlējumos: “Armijā biju rakstvedis, tāpēc man nebija jāskrien ar šauteni. Lai nevienam latvietim dzīvē nebūtu rokā jāņem ierocis un jāpaceļ pret citu cilvēku!” (Andris Siliņš,67.g.)

 

“Es lepojos ar to, ka mēs visa ğimene kopīgi strādājam un nododam tradīcijas no paaudzes paaudzē-cepam maizi, klandraušus un vedam pārdot. Priecājos, ka varam ar prieku strādāt tepat Latvijā un mums nav jābrauc prom uz Īriju. Lai katrai ğimenei izdodas būt kopā Latvijā!” (Jautrīte Danenberga-Damberga.)

 

2018.gadā visas grāmatas atkal atgriezīsies Rīgā, ai nonāktu Nacionālajā bibliotēkā. Grāmatas ceļam var sekot līdzi mājas lapā  https://www.biedribarasa.lv/latvijai-100/projekts-tautas-saimes-gramata/

 

Aicinām dalīties ikvienu cilvēku, jo īpaši seniorus, ierakstīt savu vēstījumu un novēlējumu Tautas saimes grāmatā.

 

Alojas novadā “Tautas saimes grāmata” atradīsies līdz oktobra beigām. Ikvienam Alojas novada iedzīvotājam, biedrībai, kolektīvam, ģimenei, draugu un interešu kopai ir iespēja veikt ierakstu.

Grāmatas atrašanās vieta:

No 21. septembra līdz 2. oktobrim Puikules kopienas centrā “Puikules Muiža”;

No 3. oktobra līdz 16. oktobrim – Alojas pilsētas bibliotēkā;

No 17. oktobra līdz 30. oktobrim – Vilzēnu bibliotēkā.

 

*Materiāls sagatavots pēc biedrības “RASA” sniegtās informācijas