Aloja

Staicelieši apmeklē Ērgļus Putnu pašvaldību saietā

16_Putnu_salidojums_13_10_2017_I (101)

Oktobrī Ērgļu novadā norisinājās par tradīciju kļuvušais pasākums – Putnu pašvaldību salidojums, kas šogad atzīmēja savu 16. jubileju. Satikties ar citiem putniniekiem devās arī Staiceles pilsētas un pagasta delegācija – pašvaldības darbinieki. Uz salidojumu šogad ieradās kopumā 14 pašvaldību, kam nosaukumā, ģerbonī vai citā novada simbolikā attēlots putns.

 

Alojas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Timermane pastāstīja, ka uzņemšana Ērgļu novadā bijusi sirsnīga. Sabraukušie satikās Ērgļu tautas namā, kur katra delegācija prezentēja savu pilsētu, pagastu vai novadu. Vēlāk sanākušie devās ekskursijā pa novada un apkaimes ievērojamākajām vietām. Inesei ļoti patika Rūdolfa Blaumaņa memoriālajā muzejā Braki, kur norisinājusies gan sadziedāšanās, gan vēlāk baudīta slavenā Braku putra. Apskatīta arī Jumurdas muiža, ko iegādājušies uzņēmīgi cilvēki un tajā veido viesu māju un SPA viesnīcu. Tāpat viesus izvadāja pa Ērgļiem, parādīja arī Ērgļu HES. Saviesīgajā daļā salidojuma dalībnieki baudīja vietējo pašdarbnieku koncertu. – Ērgļu novadā ir vairāk nekā 3000 iedzīvotāju, un šķita, ka teju katrs ērglēnietis dzied un dejo. Pašdarbnieku kolektīvu tur daudz, – secināja I. Timermane.

 

Kopumā Latvijā ir 22 pašvaldības, kam nosaukumā, ģerbonī vai citā novada simbolikā attēlots putns. Pēdējos gados piepulcējusies arī Smiltene, kam ģerbonī trīs sudraba vanagi, tāpat Rūjienas novads, kam teritoriālā karte ir putna formā. Ir gan arī pašvaldības, piemēram, Jūrmala, kuru pārstāvji vairs nebrauc uz šiem salidojumiem. Bet pirmais šāda veida salidojums notika 2002. gadā Gulbenē. Ideja par to savulaik radās Gulbenes pilsētas domes priekšsēdētājam Nikolajam Stepanovam, kurš vēlējās izpētīt, cik Latvijā ir pilsētu ar putniem ģerboņos. Tagad šī satikšanās izveidojusies par tradīciju. Nākamo, jau 17. Putnu pašvaldību saietu nākamgad rīkos Smiltene kopā ar Smiltenes novada Launkalnes pagastu, kam ģerbonī ir dzenis.

 

Līga LIEPIŅA