Aloja

Turpinās pieteikšanās ZAAO vides izglītības aktivitātēm

Veicinot bērnu un jauniešu izpratnes veidošanos par vides aizsardzības jautājumiem, SIA ZAAO piedāvā dažādas aktivitātes izglītības iestāžu audzēkņiem. Piedalīties aicinātas ZAAO darbības reģiona vispārizglītojošās mācību iestādes, profesionālās ievirzes izglītības iestādes, mākslas skolas, bērnu un jauniešu interešu centri un jauniešu domes. Šobrīd jau saņemti vairāk nekā 150 pieteikumi no pašvaldību – ZAAO īpašnieču izglītības iestādēm, taču pieteikšanās vēl turpinās!

 

Projekta “Cilvēks vidē” konkursi pielāgoti dažādām vecuma grupām un tie vērsti uz pētniecības procesu, apskatot atkritumu radīšanas apjomu un resursu izmantošanu, to ietekmi uz vidi. Šogad konkursu tematika saistīta ar tekstilmateriāliem, lai pētītu to sastāvu un radītu jaunas un vēl izmantojamas lietas, nevis izmestu atkritumos.

  • Skolēni var iesaistīties tekstilmateriālu sastāva un ietekmes uz vidi pētniecībā, radīt jaunas un ikdienā izmantojamas lietas, kā arī izveidot Skudras Urdas statujas un himnu.
  • Pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi var veidot kolāžas vai aplicējumus no dažādiem tekstilmateriāliem, radīt lelles un rotaļlietas savām ikdienas nodarbībām, kā arī iestudēt ludziņu.

Reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā (RAAC) “Daibe” ZAAO piedāvā licencētu bērnu un jauniešu interešu izglītības programmu, kas ietver mācību stundas ar praktisku darbošanos, RAAC “Daibe” teritorijas apskati un došanos dabā. Programmā ir četras tēmas, kas iekļaujas izglītības iestāžu mācību saturā dabas zinību priekšmetos, nodrošinot padziļinātas zināšanas par dabas sistēmām, procesiem, cilvēka un vides mijiedarbību, tostarp atkritumu apsaimniekošanas veidiem, atkritumu samazināšanas un otrreizējās pārstrādes iespējām, kā arī par ilgtspējīgu attīstību un “Nulles atkritumu” konceptu.

 

Savukārt pirmsskolas izglītības iestādēm ZAAO piedāvā izbraukumu nodarbības. Bērniem ir iespēja kopā ar Skudru Urdu izzināt atkritumu rašanās un to apsaimniekošanas principus, kā arī radošajā daļā piedzīvot vienkāršu otrreiz izmantojamo materiālu pārveidi.

 

Kā ierasts, ir iespēja piedalīties arī otrreizējo materiālu vākšanas akcijā “Dabai labu darīt”. Ikgadēji akcijas “Dabai labu darīt” balvu fondu nodrošina AS “Latvijas Zaļais punkts”.

 

Konkursu balvu fonds no ZAAO un sadarbības partnera AS “Latvijas Zaļais punkts” ir vairāku tūkstošu eiro vērtībā, tostarp apmaksātas mācību ekskursijas, dāvanu kartes kancelejas preču iegādei un interaktīvi mācību līdzekļi vides jautājumu apgūšanai.

Plašāka informācija par ZAAO vides izglītības projekta „Cilvēks vidē” konkursiem un pieteikšanos, kā arī mācību programmas tēmu piedāvājums, ekskursijas apraksts un pieteikuma forma atrodama ZAAO mājas lapā www.zaao.lv, sadaļā „Sabiedrības izglītošana”. Papildus informāciju var iegūt, rakstot izglitiba@zaao.lv vai zvanot 26014873.

 

Informāciju sagatavoja:

Laura Jegorova

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste