Aloja

Novada jaunie uzņēmēji: Mārtiņš Elsiņš

Kokteilis_MārtiņšMārtiņš Elsiņš kopā ar draugiem un skolas biedriem grupā “Kokteilis” muzicē jau vairākus gadus. Pašvaldībai uzsākot biznesa ideju konkursa trešo kārtu, piedalīties tajā tika aicināti arī novada vidusskolēni. Alojas Ausekļa vidusskolas audzēkņu vidū bija daudz ieinteresēto, kuri apmeklēja arī pašvaldības organizēto informatīvo semināru “Uzņēmējdarbības uzsākšanai”, bet konkursa pieteikumu iesniedza tikai Mārtiņš. Parādot ļoti labas runas un prezentēšanas spējas, puisis ieguva atbalstu savai idejai par aparatūras iegādi muzikālo pakalpojumu sniegšanai. Kā IK “ME Kokteilis” galveno mērķi puisis uzstādīja izveidot uzņēmumu, kurš spēj sniegt potenciālajiem klientiem gan finansiāli izdevīgus, gan kvalitatīvus muzikālos pakalpojumus Alojas novadā. Domājot perspektīvā, Mārtiņš saredz iespējas attīstīties un kļūt par vienu no pieprasītākajiem šāda pakalpojuma sniedzējiem arī citos Vidzemes novados, turklāt nodrošināt uzņēmējdarbību vismaz trīs gadus un stabili gūt peļņu. Viņa iecerei piešķirtais finansējums bija 2500 EUR, kas tika izlietots dažāda veida aparatūras iegādei.

 

Pirmo koncertu grupa “Kokteilis” nospēlēja Alojas pilsētas dzimšanas dienas svētkos 2014.gada janvārī. Toreiz sastāvā bija septiņi cilvēki. Kopš tā laika nospēlēti vēl neskaitāmi daudz koncertu un vairākkārt mainījies arī grupas sastāvs. Šobrīd tajā palikuši trīs dalībnieki – Mārtiņš, kurš dzied un spēlē basģitāru, viņa brālis Klāvs (spēlē sitamos instrumentus) un viņu draugs Edgars Roļskijs, kurš spēlē elektrisko ģitāru, mutes ermoņikas un arī dzied. Ņemot vērā jau iekrāto pieredzi, IK “ME Kokteilis” radīšana ar likumsakarīgo nosaukumu Mārtiņam šķita loģisks solis ceļā uz profesionālo attīstību.

Puisis studē mašīnu projektēšanu un ražošanu Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Paralēli spēlēšanai “Kokteilī” viņš muzicē arī Rīgā, grupā “Hit Band”. Lai gan ikdienā mācību un darba dēļ nākas saskarties ar lielu slodzi, mūzika ir Mārtiņa enerģijas avots. Šī aizraušanās sākusies 2007.gadā, iestājoties Alojas mūzikas un mākslas skolā. Kopā ar Edgaru sākts apgūt ģitārspēli pie pedagoga Aleksandra Jasjukeviča. – Kādu dienu skolotājs Aleksandrs uz mūzikas skolu bija paņēmis līdzi elektrisko ģitāru un spēlēja apbrīnojami. Es biju pārņemts ar to, ko dzirdēju. Tajā brīdī, tā teikt, saslimu ar mūziku. Sākumā spēlējām instrumentāli, vēlāk mūzikas skolā parādījās bungu komplekts. Dienu pirms savas 16. dzimšanas dienas izdomāju, ka jāsāk arī dziedāt, – atceras Mārtiņš. Viņš neslēpj prieku, ka salīdzinoši īsā laikā izdevies ar mūziku sākt nodarboties profesionāli.

Pagaidām viņa izveidotais uzņēmums nodarbojas ar dažādu muzikālo pakalpojumu sniegšanu, sākot no muzicēšanas privātās dzimšanas dienu svinībās līdz ballēm un dažādiem citiem publiskiem pasākumiem. – Pagājušajā gada nogalē sagatavojām akustisku koncertprogrammu un pabijām četros kultūras namos. Svētku ballēs spēlējam latviešu mūziku no šlāgera līdz kārtīgam rokenrolam, kā arī populārākos ārzemju hitus. Ne velti sevi dēvējam kokteiļa vārdā – spējam būt ļoti daudzveidīgi, – skaidro mūziķis. Uzņēmums nodarbojas arī ar apskaņošanu, nodrošinot šos pakalpojumus gan dažādos kultūras, izklaides un sporta pasākumos, gan konferencēs, arī diskotēkās. Stāstot par šobrīd aktuālāko uzņēmuma attīstībā, Mārtiņš atklāj, ka notiek darbs pie grupas reklāmas materiāliem, lai sniegtu kvalitatīvāku ieskatu jauniešu darbībā. Grupā un arī uzņēmumā pienākumu sadale esot vienkārša – katrs atbild par saviem instrumentiem. Mārtiņa un Edgara atbildībā ir arī jautājumi par transportu, skaņošanu un minētajiem reklāmas materiāliem, savukārt Klāvs palīdz visos organizatoriskajos un vizuālā noformējuma darbos. Dokumentācija gan pilnībā ir Mārtiņa pārziņā.

Uzņēmējdarbība puisim nav gluži sveša joma. Pieredze skolēnu mācību uzņēmumā “Zobratiņš”, darbība “Junior achievement” un “Esi līderis” komerczinību kursā lieti noderēja, startējot pašvaldības izsludinātajā biznesa ideju konkursā. Ideja par dalību tajā Mārtiņam radusies jau tad, kad tika izsludināta konkursa pirmā kārta, taču nedrošība tomēr atturējusi piedalīties. – Informatīvajā seminārā par šo konkursu noklausījos prezentācijas un radās iedvesma, lielāka pārliecība, ka varu īstenot savu ideju. Man jau nebija, ko zaudēt – varēju tikai iegūt. Kā daudziem, arī man lielākās grūtības sagādāja sākums, kad īsti nebija skaidrs, kā rakstīt biznesa plānu. Taču palīdzēja iepriekš iegūtās zināšanas komercdarbībā. Nebija viegli kārtīgi visu sagatavot tik īsā laikā, taču ļoti labi padevās savas idejas aizstāvēšana, jo līdz tam mani šaubas vairs nemāca un varēju sevi prezentēt ar pārliecību.

Lai gan viena no jaunieša prioritātēm šobrīd ir studijas Jelgavā, viņa plāni attiecībā uz muzicēšanu un uzņēmumu ir apņēmības pilni. Mērķis ir veidot dažādus audio ierakstus, papildināt tehnisko nodrošinājumu ar gaismošanas un apskaņošanas iekārtām. Tālākā nākotnē ir iecere iegādāties arī kādu busiņu, ar kuru ērtāk nokļūt uz pasākumu norises vietām.

 

Zane Landsmane

Foto no M.Elsiņa arhīva

2017.gada 22.aprīlis