Aloja

Piemiņas pasākumos dalījās stāstos, muzicēja un restaurēja Barikāžu laika notikumus

Ik janvāri Latvijā piemin 1991. gada Barikāžu laiku, rīkojot dažādus pasākumus. Staiceles vidusskolas pagalmā šim notikumam par godu novadpētniecības pulciņa dalībnieki rīkoja pasākumu, kurā iesaistījās viss skolas kolektīvs. Izglītības iestādes pagalmā tika kurts ugunskurs, par janvāra notikumiem runāja dramatiskā pulciņa dalībnieki un jaunie novadpētnieki. Par muzikālo noformējumu rūpējās mūzikas skolotāja Līga Siliņa. Skanot spēka dziesmām, visi klātesošie baudīja karstu tēju un cienājās ar cepumiem. Lai labāk izprastu nozīmīgo vēstures faktu, janvāra sākumā novadpētniecības pulciņa dalībnieki skolas foajē izveidoja Barikāžu laika izstādi. Stilizētā ugunskurā izvietotas fotogrāfijas ar Rīgas notikumu atspoguļojumu, apskatāmi trauki – katliņi, krūzītes, bet bibliotēkā apskatei izlikti tā laika vienīgie sakaru līdzekļi – radioaparāti. Gatavojoties pasākumam, katra klasei izgatavoja savu Auseklīša zīmi ar spēka vārdiem sev un Latvijai.

 

Savukārt Alojas Ausekļa vidusskolā otro gadu rīkoja intelektuāli aktīvo barikāžu rekonstrukcijas spēli “Barikāžu rekonstrukcija”, kurā piedalījās 5. – 12. klašu skolēni. Spēlē piedalījās 8 komandas, kuras kontrolpunktos, atbildot uz jautājumiem par Trešo atmodu un Latvijas valsts neatkarības atgūšanas laiku, varēja iegūt materiālu barikāžu būvniecībai, lai aizstāvētu savas  komandas māju. Arī sākumskolas skolēni pie ugunskura bija uzbūvējuši savas barikādes. Pasākums noslēdzās pie ugunskura ar tējas dzeršanu, dziesmu dziedāšanu un labāko apbalvošanu.

 

Ozolmuižas pamatskolā ar skolēniem tikās puikulietis Valdis Melbārdis, kurš tolaik strādājis par šoferi ātrās palīdzības brigādē. Viņš dalījās atmiņās par piedzīvoto, rādīja uzņemtās fotogrāfijas un atbildēja uz skolēnu jautājumiem. Janvāra notikumus skolēni iepazina arī audzināšanas stundās, skatoties dažādas filmas.

 

Uzņēmējdarbības atbalsta centrā – bibliotēkā “Sala” 20. janvārī pulcējās pulciņš ļaužu, lai noskatītos režisora R.Pipara radīto dokumentālo filmu “Vēsture aiz kadra”. Sirsnīgā koncertā muzicēja Alojas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi. Klātesošos uzrunāja domes priekšsēdētājs Valdis Bārda un deputāte Inga Mauriņa-Kaļva, stāstot par savām sajūtām, raugoties no tā laika studentu skatupunkta. Pēc koncerta Ungurpils ezera krastā sanākušos gaidīja ugunskurs, izskanēja dažādi atmiņu stāsti, visi cienājās ar karstu zupu un malkoja tēju.

 

Savukārt Brīvzemnieku pagasta Puikulē interesenti pa dabas taku devās uz Purezeru. Pārgājiena galapunktā dziesmas, atmiņu stāsti un uz ugunskura vārītā tēja vienoja visus sanākušos. Stāstos dalījās puikulieši Arvīds Bērziņš un Valdis Melbārdis.

 

Sagatavoja Liāna Lilenblate-Sipko

E.Bērziņa, M.Zālamanes, R.Pelēkā, M.Meinardas, L.Modernieces, I.Vaļickas un autores foto

[Not a valid template]