Aloja

Atkalas un atkušņa laikā grants ceļi kļūst grūtāk izbraucami. Uzturēšanas darbi notiek visā valsts autoceļu tīklā

No Kurzemes puses pāri Latvijai virzās nokrišņi, kuri no sniega pāriet lietus veidā. Vienlaikus paaugstinās gaisa temperatūra, tādēļ uz vēl sniegotajiem un sasalušajiem autoceļiem, īpaši ar grants segumu, var veidoties atkala un tie kļūs īpaši slideni. VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” veic autoceļu uzturēšanas klasei atbilstošus uzturēšanas darbus – rievošanu, satiksmei bīstamo posmu kaisīšanu.

 

Mainīgos laika apstākļos uz ceļiem ar asfaltbetona segumu uzturētāji veic kaisīšanas darbus. Pēc nepieciešamības tiek veikta arī avārijas bedru aizpildīšana, jo, sākoties ilgstošam atkusnim, uz asfalta ceļiem neprognozējami var veidoties bedres. Intensīvās satiksmes apstākļos dienas laikā pavisam neliela bedre var pārvērsties avārijas bedrē.

 

Šajos laika apstākļos pa grants ceļiem ir jābrauc piesardzīgi, sevišķi stāvos kāpumos un pagriezienos, jo, nokūstot sniega kārtai, veidojas atkala un saķere var būt kritiski zema. Uz vietējās nozīmes ceļiem ar grants segumu tiek veikta to attīrīšana no sniega, bet posmos, kur izveidojusies piebraukta sniega kārta, tiek veikta rievošana – izveido rievas, kas uzlabo mašīnas riepu saķeri ar segumu. Ilgstoša atkušņa rezultātā uz grants ceļiem var iestāties šķīdonis.

 

Strauji nokūstot sniegam, gaisa temperatūrai svārstoties ap nulli, segas konstrukcija vietām ir pārmitrināta, vietām vēl sasalusi. Atkusušajā  seguma kārtā strauji veidojas bedres un iesēdumi, kurus pārmitrinātās segas konstrukcijas dēļ nav iespējams kvalitatīvi novērst ar autoceļu greiderēšanu un jauna materiāla iestrādi izveidojušās bedrēs un iesēdumos.

 

Uz grants autoceļu segumiem, kuri vēl ir pārmitrināti – visbiežāk tas ir novērojams meža apvidos, darbi netiek veikti, jo nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu darba izpildi. Greiderēšanu, iesēdumu, bedru vai citu defektu novēršana ir iespējama pie optimāla mitruma grants seguma, tas nevar būt pārmitrināts.

 

VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” regulāri apseko valsts autoceļus un tiklīdz konstatēs, ka ceļa segums atbilst grants seguma greiderēšanas darbu veikšanai, tie tiks uzsākti.

 

Par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem, avārijas bedrēm un šķīdoni uz valsts autoceļiem aicinām informēt Satiksmes informācijas centru, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 8000 5555.

 

LAU veic gandrīz 200 dažādus ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 km, no tiem vairāk nekā 8 000 km autoceļu ir ar melno segumu un gandrīz 12 000 km ir grants autoceļu, kā arī ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.

 

Miks Lūsis,

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs,

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālrunis: 28682038

e-pasts: miks.lusis@lau.lv

www.lau.lv