Aloja

Sveču nedēļa Alojas Ausekļa vidusskolā

„Kurš ir sveču mēnesis?”, – tā mūsdienās varētu jautāt ne viens vien. Februāris ir  ziemas vidus – vistumšākais laiks. Senie latvieši tad svinēja Svecaini, Sveču dienu, Grabenīcu, Ziemas Māras dienu, Vēja vai Govju dienu…Tas bija tik sen, kad cilvēki vēl nepazina ne pulksteni, ne kalendāru, ne elektrību. Toreiz laiku noteica pēc saules, mēness un zvaigznēm. Vajadzēja kaut kā iezīmēt ziemas vidu, tā radās  Sveču diena, kuru  svinam 2. februārī.

 

Alojas Ausekļa vidusskolā 1.-4.klašu skolēni svinēja Sveču nedēļu no 6. līdz 9.februārim. Katra diena bija aizpildīta ar kādu aktivitāti.

6. februārī katru starpbrīdi notika mīklu minēšana.Varēja nopelnīt konfektes ar mīklu atminēšanu.Labākie mīklu minētāji: 1.klases skolēns Roberts Bitmanis, 3.A klasē Daniels Andrejevs, Patriks Gridjuško. Raitis Rozenbergs, 3.B klasē Ernests Līsmanis, Markuss Zālamans. Tie, kuri neminēja mīklas, skolas zālē saņēmuši dzejoli par svecēm, zīmēja zīmējumu. Paldies skolotājai Aivai Nemmei par palīdzību dzejoļu izvēlē. 

 

7. februārī skolēni sacerēja dzejoļus, stāstus un pasakas par svecēm un ilustrēja savu radošo darbu. Skolotāji līdz piektdienai vērtēja radošos darbus un labākie no tiem bija 2.klases audzēkņu Kristiānas Būdas, Evelīnas Lāces darbi. 3.B klasē Paulas Meijeres, Raula Kivulāna un Ivitas Grīnvaldes darbi. Par labāko atzina Paulas jeb Sašas dzejoli:

Iededzu es svecīti.

Viņa dega spoži.

Svečturītis tai apakšā.

Nu tas bija droši.

Sārtā krāsā bija tā

Svecīte šī jaukāka.

Priekos, bēdās noderīga

Sveču dienā vajadzīga.

 

8.februārī katra klase izveidoja interesantu sveču izstādi. Ik katrs varēja sveču izstādi apmeklēt, par apskati, samaksājot vienu konfekti. Žēl, ka ieradās maz apmeklētāju un izstādes rīkotājiem izpaliks konfekšu balle.

 

9. februārī labākie mīklu minētāji, radošo darbu autori un zīmētāji saņēma saldas balvas. Pēcpusdienā kopīgi noskatījāmies filmu “Vectēvs,kurš bīstamāks par datoru”.

Paldies sākumskolas skolotājiem un skolēniem par līdzdarbošanos.

 

Direktora vietniece audzināšanas darbā Ineta Lopenova