Aloja

Uģis Kuģis Alojas novadā ar lekcijām par veselību

1. decembrī Puikules muižā un Ungurpils “Salā” viesojās plaši pazīstamais filozofs un vēdiskās psiholoģijas konsultants Uģis Kuģis. Tikšanās tēmas bija fiziskā un garīgā veselība. Uz lekcijām bija ieradušies ap 80 abu dzimumu pārstāvju.

Runājām par it kā šķietami vienkāršām lietām. Daudzas no veselības problēmām atrisinātos pašas no sevis, ja vien mēs vērīgāk izturētos pret savu ķermeni,  tajā ieklausītos vairāk. Dažas no Uģa atziņām, kuras būtu vērts ievērot mums katram arī ikdienā :

  • Elpošana ir dabisks process, bet ļoti bieži mums aizmirstās pareizas elpošanas principi. Pareiza elpošana ne tikai nomierina nervu sistēmu, bet arī atbrīvo organismu no visa liekā un atbrīvo no daudzām kaitēm.
  • Ejiet agri gulēt un agri celieties. Cilvēka ķermenis atjauno spēkus, ja tas guļ no 21:00 – 24:00, ja šajā laikā jūs vēl neguļat, tad jūsos rodas stress. Mostieties 5:00 – 6:00 no rīta, atrodiet laiku sev un savām domām, plāniem, dienas grafikam, rīta rosmei un meditācijai. Rīts ir pats labākais laiks tam. Sakārtojiet savu dienu – atrodiet laiku darbam un atpūtai vienmērīgi. Atrodiet laiku tam, kam jums parasti nav spēka.
  • Gulēšana pāris minūtes dienā uz cietas virsmas palīdz cīņā pret muguras problēmām.
  • Kurkuma ir ne tikai labs palīgs skaistumkopšanā, bet arī attīra asinis. Tāpt, ja esat sagriezušies, šķipsniņa kurkumas dezinficēs brūci un apstādina asiņošanu.
  • Attiecībās esiet devēji, nevis ņēmēji. Ja gribēsiet attiecības nevis veidot, bet baudīt, tad jau esat zaudētāji. Mēs vainojam otru, bet neredzam, ka vaina ir mūsos pašos.
  • Ja cilvēks žēlojas par laika trūkumu, paskatieties, ar ko viņš nodarbojas brīvajos brīžos. Netērējiet savu brīvo laiku “tukšām” sarunām, nesvarīgām lietām, vardarbīgam filmām, sociāliem tīkliem.
  • Dariet visu izjusti, ar garšu un smaržu, pasmaržojiet ēdienu, pirms ēdat, izgaršojiet, izbaudiet.

Katru dienu cilvēkam notiek iekšējā cīņa ar sevi un visgrūtāk ir savaldīt prātu.  Lai to pierādītu praksē, Uģis dalībniekiem deva uzdevumu- apsēsties ar taisnu muguru, aizvērt acis un ieņemt tādu ērtu pozu, kurā varētu nosēdēt divas minūtes nekustīgi.  Pēc vingrinājuma lektors pierādīja, cik grūti mūsdienu cilvēkiem ir atslābināties un pareizi elpot.

Uģis dalījās ar zināšanām ne tikai par garīgo un fizisko veselību,  bet arī par dzīvi, prieku, sevis meklējumiem un atklājumiem, par daudzām pašsaprotamām lietām, kuras cilvēki ikdienas steigā neievēro vai nepamana. Lekcijas lika apstāties, aizdomāties par notiekošo, pasmieties, iespējams, kādam pat krasi mainīt dzīvesveidu.

Inita, kas ir aktīva dažādu pasākumu apmeklētāja, ļoti priecājās par tikšanos ar Uģi.  «Bija sajūta, ka telpā visi kļūst draudzīgāki, vienotāki un aizdomājas. Par savu ķermeni, savu garu, steigšanos pakaļ žurnālu modes ikonām, par savu lomu, par lomu sabiedrībā. Bieži vien mēs gaidām, ko cits izdarīs mūsu labā, bet neaizdomājamies, cik daudz varam dot pretī, kas ir ne mazāk svarīgi. Lai dzīvotu harmonijā, mums pašiem pie tā jāpiestrādā. Esmu ļoti apmierināta ar lekciju, domāju, ka arī citi apmeklētāji bija gandarīti.”

 Paldies Puikules muižas un Ungurpils Salas saimniecēm par pasākumu organizēšanu un silto uzņemšanu.


Sagatavoja Jana Mošura un Vivita Vītiņa

Lekcijas notika Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā” (Nr.9.2.4.2/16/I/028) ietvaros