Aloja

Artūrs Tereško ar lekcijām par veselību

12.janvārī Alojas novada Puikules muižā un Ungurpils “Salā” gaisā virmoja patīkama augu tējas smarža, kas liecināja, ka ciemos pie klausītājiem ieradies ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško.

Lekcijas bija kupli apmeklētas, jo pēdējā laikā arvien vairāk pieaug interese par dažādiem dabiskas izcelsmes preparātiem. Šoreiz ārsts ne tik daudz stāstīja par visiem zināmajiem, bet pieskārās arī mazāk pazīstamiem augiem un jaunumiem fitoterapijā. Vai zinājāt, ka pareizi sagatavots zeltsaknes pulveris uz organismu iedarbojas līdzīgi kā mildronāts. Vai zinājāt, ka smalki saberzts bērza tāss pulveris sajaukts ar kādu taukvielu – piemēram mandeļu eļļu, ir viens no labākajiem līdzekļiem cīņā ar dažādām sēnītēm? Vai zinājāt, ka mūsu bārbeles ogas veselībai ir daudz piemērotākas par godži, turklāt ļoti labi stimulē aknu darbību? Tāpat novārtā ir atstāta viena no efektīgākajām plaušu zālēm –  lakacis. Jaunums fitoterapijā ir betulīns –  bērza tāss ekstrakts. Betulīns samazina saaukstēšanās iespēju, audzēju risku, labs palīgs cīņā pret hepatītiem, herpes vīrusu, uzlabo aknu un nieru darbību. Pašreiz Latvijas zinātnieki izstrādā betulīna formulu, kura dos apvērsumu onkoloģijas jomā, turklāt cenas ziņā būs krietni lētāka nekā pašreiz tirgū esošās zāles.

Vieglā un saprotamā valodā ārsts izskaidroja organismā notiekošos procesus slimību gadījumā, un kā uz tiem iedarbojas dažādi augi. Būtu jau ļoti vienkārši, ja fitoterapijā vadītos tikai pēc aktīvajām vielām. Ak, jums ir sirds mazspēja? Nepieciešami sirds glikozīdi? Lūdzu, te būs maijpuķīte, pērkone, uzpirkstīte! Taču ar to vien ir par maz. Sirsniņu vajag ārstēt, vēl arī atceroties, ka sirds nav izolēta no pārējā organisma. Gandrīz vienmēr sirdsdarbība vai asinsspiediens uzlabojas, ja palīdz aknām, jo aknas ir tas orgāns, kas regulē asins recēšanu, sintezē aminoskābes, holesterīnu, fermentus un neitralizē visu, kas organismam kaitīgs. Ir novērots un pierādīts, ka aknu darbību uzlabo un aknu slimību gadījumā palīdz mārdadža sēklu pulveris, pienenes un ālantes sakņu novārījums, bārbeles mizas tinktūra, betulīns, čagas astoņu stundu karsta ūdens izvilkums termosā. Palieto vienu vai otru līdzekli un, re, – arī ar sirdi kļūst labāk!

Ar sirds slimībām, īpaši ar paaugstinātu asinsspiedienu, var būt saistītas arī nieres – ja tās vāji darbojas, palielinās asiņu tilpums, līdz ar to ir paaugstināts asinsspiediens, bieži ir nogurums un citas intoksikācijas pazīmes. Tad lieti noder augi ar urīndzenošām un pretiekaisuma īpašībām: tīruma kosas laksti, bērza lapas, trejdaivu sunīša laksti, miltenāju lapu novārījums. Jautājums, protams, kā izvēlēties, ko no tā visa lietot. Tas arī ir tas sarežģītākais jautājums, no kura atkarīgs ārstēšanas iznākums, vienalga, vai tie būtu medikamenti vai augu preparāti. Pašreiz žurnāli pilni ar pamācībām – lietojiet to un to, būs tādi un citādi veselības uzlabojumi. Lielā mērā tās ir blēņas, jo, tāpat kā nav vienādu cilvēku uz pasaules, tāpat šiem cilvēkiem nav vienādu slimību, kuras varētu ārstēt ar pilnīgi vienādiem līdzekļiem, protams, izņemot infekcijas slimības, kad ir vajadzīga antibakteriāla terapija. Tāpēc jau ir vajadzīgs ārsts, kas var novērtēt kopējo stāvokli un ieteikt vajadzīgo ārstēšanu. Piemēram tā pati zeltsakne –  parasti asinsspiedienu paceļ, taču tikai ārsts noteikt  slimības cēloni. Ja paaugstināts spiediens ir dēļ nervozitātes, stresa, tad zeltsakne darbosies otrādi, asinspiedienu samazinās.

Tāpat fitoterapija netiek galā ar endokrīnajām slimībām, kas prasa hormonus aizvietojošo terapiju, ar slimībām, kur nepieciešamas spēcīgas antibiotikas, arī reanimācijas pasākumiem fitoterapija nav piemērota.

Pēc klausītāju lūguma ievietojām informāciju par jaunumu fitoterapijā – bērza ekstraktu betulīnu.

Betulīnu iegūst no bērza (Betula pendula L.) mizas baltās daļas – tāss.

Betulīna farmakoloģiskā aktivitātes spektrs ir savstarpēji saistīts, daudzi darbības aspekti papildina viens otru. Galvenās betulīna īpašības ir hepatoprotektīvā, žultsdzenošā, antioksidantā, pretiekaisuma, pretaudzēja, antimutagēnā, hipoholesterīnēmiskā, pretvīrusu, imūnmodulējošā, hipolipidēmiskā, antihipoksantā, gastroprotektīvā, neiroprotektīvā un antiseptiskā darbība.

Betulīns nav toksisks, tam nav blakusparādību, vienīgi, jāņem vērā, ka lietojot betulīnu pieaug tolerance pret alkoholu – ievērojami mazāk reibst, jo pastiprinās aknu detoksikācijas spējas.

Pētījumi liecina, ka betulīnam ir ārkārtīgi plašs un pazitīvs iedarbības spektrs uz bioloģiskiem organismiem, bez blakusparādībām.

Uzņēmums “Dr. Tereško tējas”, sadarbojoties ar Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu, piedāvā sekojošus uztura bagātinātājus:

Betuliver
Bērza tāss sausā ekstrakta un cigoriņa saknes pulvera maisījums, kam ir aknu darbību veicinošas īpašības.

Betulgastro
Bērza tāss sausā ekstrakta un pienenes saknes pulvera maisījums, kas veicina normālu kuņģa un aknu darbību.

Betulflu
Bērza tāss sausā ekstrakta un Islandes ķērpja lapoņa pulvera maisījums, kas labvēlīgi ietekmē elpceļus, kā arī veicina atkrēpošanu.

Betulcard
Bērza tāss sausā ekstrakta un vilkābeles ziedu pulvera maisījums, kas sniedz atbalstu asinsritei un mazina tūsku.

Betuluro
Bērza tāss sausā ekstrakta un vīgriezes ziedu pulvera maisījums, kas labvēlīgi iedarbojas uz urīnceļiem.

 Uztura bagātinātāji ar bērza tāss ekstraktu:

  • Palīdz nodrošināt normālu aknu un žults ceļu darbību un uzturēt veselībai atbilstošu holesterīna līmeni
  • Palīdz nodrošināt normālu nieru izvadceļu stāvokli un attīrošu darbību
  • Palīdz uzturēt ķermeņa pretestību pret ārējām ietekmēm un mazināt saaukstēšanās iespēju
  • Palīdz uzturēt normālu gremošanu un glikozes, lipīdu vielmaiņu
  • Veicina normālu sirds asinsrites sistēmas funkcionēšanu
  • Ieteicams cilvēkiem, kam ir sēdošs darbs un kustību trūkums
  • Ieteicams cilvēkiem, kas daudz un nesabalansēti ēd, smēķē un lieto alkoholu

Sagatavoja Jana Mošura

Ievas Prauliņas un Vivitas Vītiņas foto

Rakstā izmantoti materiāli no interneta vietnes www.fototerapija.lv

Ārsts Alojas novadu apciemoja, pateicoties Eiropas Sociālā fonda finansētajam projektam “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā” (Nr.9.2.4.2/16/I/028).