Aloja

Staiceles bibliotēkas viesis – rakstnieks Vilis Seleckis

Staiceles pilsētas bibliotēkā VKKF finansētā projekta “Dokumentālās prozas kaleidoskops” ietvaros viesojās bijušais pedagogs, politiķis, žurnālists, rakstnieks Vilis Seleckis. Rakstnieks, kurš būdams politiķis, balsoja par Latvijas Republikas neatkarības 4. maija deklarāciju. Tieši tāpēc sarunās tika skartas vairākas tēmas. Protams, galvenā bija rakstniecība. Vilis Seleckis kavējās atmiņās par bērnības laikiem, kad galvenokārt brīvo laiku pavadīja lasot. Jautāts par mīļāko bērnības grāmatu  – tika nosaukti Džeka Londona darbi. No bērnības mantotā mīlestība uz grāmatu autoru pavadījusi visu mūžu. 

Sarunā ar lasītājiem, Vilis Seleckis atzina, ka ilgākais viņa mūža posms bijis saistīts ar skolu. “Ilgu laiku mācīju to pašu nepareizo un aplamo vēsturi, ko tajā laikā bija jāmāca,” atzinās bijušais vēstures skolotājs. Jūtas vainīgs to skolēnu priekšā, bet vai bija izvēle? 

Kā atzina pats, būdams sabiedrisko procesu pašos karstākajos punktos viņš uzkrājis plašu informāciju par Latvijas ceļu uz brīvību. Tas arī bija tas, kas pamudināja informāciju uzlikt uz papīra, tā bija liela uzdrošināšanās.  Grāmatas par Ventspils mēru Aivaru Lembergu izdošanu nācās apturēt. Grāmata par bijušo ministru prezidentu Andri Šķēli aizveda līdz tiesas darbiem Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Tagad, būdams pelnītā atpūtā, Vilis Seleckis sacīja, ka var veltīt savu laiku rakstniecībai daudz nopietnāk, un labprāt to arī dara. Viņa grāmatu klāstā ir gan detektīvromāni, gan vēsturiskie romāni.

Savu vēsturisko romānu pamatā, kā rakstnieks norādīja, ir reāls dzīves attēlojums. Radinieku, draugu un kaimiņu atmiņu stāstījumi, kas savijas Latvijas 20.gadsimta vēsturē nozīmīgiem posmiem. Sāpīgi bija autoram atcerēties, bet romāns “Ardievas mežam” ir pilnīgi reāls romāns ar reāliem Latgales ciema cilvēkiem un notikumiem, par partizānu karu pret Padomju Savienību.

Noslēgumā Vilis Seleckis atbildēja uz jautājumiem gan par literatūru, gan par čekas maisu atvēršanas rezultātiem, gan šodienas politiskiem notikumiem gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā. Norādīja, cik svarīgi iet balsot gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās un izvēlēties kandidātus, kas tiešām ir lojāli pret Latvijas dalību ES.

Anita Strokša / Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja