Aloja

Tradicionālajam basketbola turnīram Rūjienā – 70 gadi

Jaunā gada pirmajā skolas nedēļā Rūjienas vidusskolā notika jubilejas Tradicionālais Basketbola Turnīrs vidusskolām. Šogad turnīram apritēja ļoti nozīmīga dzimšanas gadskārta – 70 gadi. Turnīrs pirmoreiz notika tālajā 1948.gadā un ir vecākais Latvijā. Tajā ir spēlējušas Latvijas skolas no Liepājas līdz Daugavpilij , kā arī Igaunijas un vienu reizi pat Zviedrijas komanda.

Alojas Ausekļa vidusskola pirmoreiz piedalījās šajos basketbola svētkos 1994.gada janvārī. Kopš tā laika alojieši nav izlaiduši nevienu turnīru, ja ne vienmēr ar abām komandām , tad jaunieši ir piedalījušies katru gadu. Šogad AAV piedalījās jau 26. reizi , ar katru gadu ,diemžēl, savākt komandas paliek aizvien grūtāk , bērnu skaits skolā sarūk gadu no gada. Jubilejas reizē startējām ar 2 komandām , uz starta nostājās gan puiši , gan jaunkundzes. Šajos gados mūsu skolai ir savākts viss medaļu komplekts – pirmā bronza 1996.gadā ( jaunieši, treneris Juris Arums) , sudrabs 2006.gadā (jaunieši,  treneris Aldis Pinka) un triumfs 2010.gadā ( jaunieši, treneris A. Pinka), meitenēm bronza 2014.gadā ( treneris A.Pinka) .

Šogad meiteņu komandu vadīja Juris Krastiņš un jauniešu Jēkabs Ģērmanis ( vairākkārtējs turnīra dalībnieks) . Puišu konkurencē piedalījās 10 komandas , meiteņu grupā 6. Puišiem apakšgrupā bija ielozētas Rūjienas vsk. I komanda , Rīgas 84.vsk. un A.Kitzberga ģimnāzija no Karksi Nuijas Igaunijā. Meitenēm arī igauņu kaimiņienes un E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija.

Puiši pirmo spēli aizvadīja pret ziemeļu kaimiņiem un pēc nervozā sākuma pārliecinoši aizvadīja līdz uzvarai 21 : 7. Tālāk zaudējums smagā un interesantā spēlē pret rīdziniekiem un vakarā izšķirošā spēle pret mājiniekiem. Diemžēl uz izšķirošo spēli Alojas komanda bija palikusi 5 spēlētāju sastāvā .  Viena metiena attālumā palika iespēja cīnīties par 1.-8.vietu. Otrajā dienā vēlreiz divreiz tika pieveikti igauņu puiši un izcīnīta 9.vieta.

Meitenes pirmajā spēlē pilnīgi līdzvērtīgi spēkojās ar topošajām sudraba laureātēm no Alūksnes un zaudēja tikai pašā galotnē 13 : 18, ar igaunietēm gan spēle nevedās, zaudējums arī pusfinālā un cīņā par 5.vietu divreiz spraigās spēlēs bija jāpiekāpjas arī Rūjienas meitenēm. Te gan jāpiebilst ,ka AAV meiteņu komanda bija pati jaunākā turnīrā ,jo komandā bija tikai …viena vidusskolniece un meitenes cīnījās braši.

Otrajā dienā notika arī 3punktu metienu konkurss par Rūjienas lepnuma NBA spēlētāja Dāvja Bertāna balvām. Vareni tajā nostartēja mūsu 11.klases audzēknis Mikus Trauliņš , kurš ļoti niknā  cīņā pārspēja visus konkurentus, finālā trāpot 16 reizes, no meitenēm Aloju pārstāvēja Ance Balode, kura arī labi turējās gan puišu , gan citu meiteņu kompānijā.

Nākamgad Jauns gads un jauns turnīrs , kurā noteikti piedalīsies arī Alojas Ausekļa vidusskola. Paldies Alojas novada domei par skaistajām dāvanām , kuras dāvājām Rūjienas pārstāvjiem. Basketbols nekad nebeidzas!

Aldis Pinka ( basketbola draugs)