Aloja

Dr. TEREŠKO Staiceles pilsētas bibliotēkā

Staiceles pilsētas bibliotēkā pulcējās tie interesenti, kuriem tuva ir dziedniecisko tēju izmantošana savas veselības uzturēšanā. Viesos pie staiceliešiem ar tējām un lekciju  “Aptieka savā pagalmā” bija ieradies fitoterapeits Dr. Tereško.

Sākumā lektors iepazīstināja pats ar sevi, kā vispār sācis nodarboties ar ārstniecisko augu vākšanu. Kā no 1995. gada sācis veidoties uzņēmums, kurā tagad strādā jau vairāki darbinieki. Pastāstīja, ka tēju drogu gatavošanai izmanto gan savvaļā augošus, gan arī “zaļajās” zemnieku saimniecībās kultivētos ārstniecības augus.  

Savā lekcijā fitoterapeits norādīja galvenos ārstniecības augus, kas aug mūsu dārzā un pļavā. Norādīja galvenās to iedarbības zonas uz mūsu organismu. Daudz stāstīja par tējām, kuras uzlabo dzīves mundrumu, rada “ jaunības eliksīru”, uzlabo vielmaiņu.    Deva norādes kā jāsagatavo drogas – kā savākt, kā apstrādāt, kā žāvēt mājas apstākļos.

Fitoterapeits sniedz padziļinātu informāciju par savām gatavotām drogām, iepazīstināja klātesošos ar jauno, Eiropas Savienībā reģistrēto un patentēto, uztura bagātinātāju ar bērza tāss ekstraktu – botulīnu. 

Nobeigumā atbildēja uz interesentu jautājumiem par zāļu drogu lietošanas īpatnībām, par cukura lietošanu pie tējām. Norādīja, kaut laukā ir ziema, pēdējais laiks doties vākt kadiķogas – divgadīgās, kuras ir zilā krāsā. Tās kalpo kā dabiskā parfimērija, jo esot bagātas ar ēteriskajām eļļām, kas, nonākot asinsritē, pēc tam nokļūst izelpā un sviedros – cilvēks smaržo pēc svaiguma, meža.

Dosimies uz mežu!

Anita Strokša/ Staiceles pilsētas bibliotēķas vadītāja

Lekcijas tiek organizētas Eiropas Sociālā fonda finansētā projektā “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā”, Nr.9.2.4.2/16/I/028.

Projekta attiecināmās izmaksas – 63 049,00 EUR, no tām:

  • ESF finansējums 85% – 53 591,65 EUR,
  • Valsts budžeta finansējums 15% – 9457,35 EUR.