Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā iedzīvojas Sandras Vensko grāmata “Adele”

Bibliotēkā viesojās rakstniece, dramaturģe, dzejniece Sandra Vensko.  Romāns “Adele” ir rakstnieces pēdējais romāns, kurš savu dienasgaismu ieraudzījis tikai šā gada sākumā. Tikšanās sākumā, citējot citātus no jaunās grāmatas, visi klātesošie tika iepazīstināti ar galvenās varones Adeles tēlu romāna sākumā un beigās. Tika dotas norādes, ka šī grāmata ir par Latvijas sievieti, kura krīt un ceļas, viļas un piedod, nīst un mīl. Sarunas gaitā tika atklātas galvenās romāna šķautnes. Tās parādīja romāna varones skarbo bērnību, ģimenes lomu galvenās varones dzīvē, kas vēlāk parādās kā noteicošais faktors neprasmē vadīt savu dzīvi, mīlēt un baidīties no laimes.  Romāns, kā autore pati norādīja, ir vēstījums pirmajā personā – katru reizi, kad darbs tika turpināts autore pati pārtapusi par veidojamo tēlu – Adeli un tas nav bijis viegli.

Romāns “Adele” tapis četru gadu garumā. To rakstot autore kaut ko paņēmusi no savas dzīves pieredzes, gan uzticējusies zināšanām, kādas ieguvusi studējot izglītības zinātni maģistrantūrā, vēlāk praktizējot kā karjeras konsultante. Autore atzinās, cik ļoti bijusi uztraukusies uzzinot, ka viņas glezna tiks izmantota grāmatas vāka noformējumā.. Jautājot vai grāmatas tēli negrib dzīvot tālāk autores daiļradē, Sandra Vensko droši atbildēja : “Nē, nu varbūt nedēļu. Kad gara darbs ir ieraudzījis grāmatas formātu, ar to arī viss beidzās.” Grāmata ir iznākusi un gaida savus lasītājus.

Un sākas viss no jauna… top jauna grāmata “Sentas pūķis”, kas veltīta viņas novadniecei Zentai Mauriņai. 

Noslēgumā, bibliotekāres pamudināta, dzejniece lasīja arī savu dzeju, stāstīja par niansēm rakstot dzeju vai romānu, rakstot jauniešiem vai pieaugušo auditorijai. 

Tikšanās notika VKKF finansētā projekta “Dokumentālās prozas kaleidoskops” ietvaros.