Aloja

Staicelē ar diskusiju atzīmē Latvijas 15 gadus Eiropas Savienībā

Jau pagājuši 15 gadi, kopš Latvija ir Eiropas Savienībā. Daudzi sev uzdodam jautājumu – ko šis laiks devis mums? Vai mūsu bažas vai cerības ir piepildījušās?

Uz šo jautājumu kopīgi mēģinājām rast atbildes Staiceles pilsētas bibliotēkā diskusijā “15. gadi Eiropas Savienībā – plusi un mīnusi.” Diskusijā savu redzējumu par pārmaiņām pauda bijušais Eiropas parlamenta deputāts Rihards Pīks. Cilvēks – kinorežisors, kas dzimis un audzis ģimenē, kurai politika vienmēr interesējusi, tāpēc, nešauboties, pie pirmās izdevības nomainījis savu kinorežisora darbu pret politiķa karjeru. Kā vēlāk atzinās pats Rihards Pīks, Maskavā iegūtās kinorežisora komunikācijas dotības bieži noderējušas Eiropas Parlamenta aizkulišu diskusijās.

Viņa augsto erudīcijas līmeni varēja novērtēt ikviens pasākuma klātesošais. Gatavojoties pasākumam, tika apzināti pirms 17 gadiem paustie viedokļu kopsavilkumi.  Bibliotēkā atradās materiāli par Latvijas iedzīvotāju pausto gan par, gan pret viedokli.

Diskusijas laikā tika citētas tēzes no viedokļu kopsavilkumiem un uzklausīti mūsu viesa komentāri. Politiķa sejā izraisīja smaidu pirms 17 gadiem paustais viedoklis:  “Brisele tāda liela Rīga vien ir – arī tur ierēdņu nekompetence, paviršība un arī klaja korupcija ir sastopama ik uz soļa”.  Tas vienkārši neesot iespējams, jo katru lēmumu izskata vairāki desmiti deputātu. Vairāki jautājumi skāra imigrācijas problēmu, Eiropas fondu naudas sadali starp Rīgu un reģioniem, par kultūru un identitāti.

Pasākuma noslēgumā bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks norādīja, cik svarīgi ir ņemt dalību Eiropas Parlamenta vēlēšanās 25. maijā. Kā  viņš norādīja : “Ja tu neinteresēsies par savas valsts nākotni, tad noteikti kāds cits to izdarīs”.

Diskusija bibliotēkā notika sadarbībā ar EUROPE DIRECT punktu Valmierā.