Aloja

Interesanta pēcpusdiena bērniem kopā ar Gundegu Sēju

Staiceles pilsētas bibliotēkā ar bērniem tikās grāmatu autore Gundega Sēja. Gundega Sēja vairāk ir pazīstama kā redaktore izdevniecībā “Zvaigzne ABC”. Ar to arī sākās stāstījums. Bērniem tika izskaidrots, kas ir redaktores darbs un kādi ir tās pienākumi. Kādam jābūt diplomātam, lai aizrādītu grāmatu autoriem nepilnības darbos – saraustītus sižetus un nepilnīgus dialogus.

Vairākus gadus atpakaļ viņa ir rakstījusi bērnu pasaku vakaram nelielas pasaciņas Latvijas radio, šīs pasakas tad arī bijušas par pamatu bērnu grāmatiņai “ Rotaļlietas zilumzaļumos”.  Lai turpinātu sarunu visiem bērniem bija jāaizver acis un jāiedomājas kaut kas mīļš no mūsu Latvijas. Ko nu katrs iedomājās – cits mežu, cits māju, cits ozolu. Par savu stāstījumu katrs bērns saņēma autores sarūpēto dāvaniņu. Rakstniece mudināja bērnus nekaunēties un brīvi teikt : “Es mīlu Tevi, Latvija!”. Turpinot sarunu par grāmatu ”Mana un tava Latvija” , aizrunājāmies ne tikai par Latvijas, bet arī par Staiceles simboliem. Šoreiz Gundega Sēja bija tā, kas uzdeva jautājumus un bērni brīvi stāstīja par mūsu pilsētiņas simboliem.  Interesanta diskusija izvērsās par grāmatu lasīšanu un bērni, kaut klusībā, bet piekrita  – ja lēni lasa, nepatīk lasīt, bet līdz ko lasīšana aiziet raiti, arī grāmatas sāk patikt. “Ja laba grāmata – nekad dzīvē nebūs garlaicīgi”, norādīja grāmatas autore.

Nobeigumā viņa mudināja bērnus pašiem rakstīt. Nav obligāti stāsti, dzeja, varot sāk ar dienasgrāmatu. Viņas pirmā neformālā grāmata bijusi Pavārgrāmata, kur viņa pierakstījusi visas savas pirmās gatavotās pusdienu receptes mammai. Visas receptes esot beigušās ar vārdiem: “Lej šķīvjos un ēd bez brāķēšanas! “

Ar šo pasākumu noslēdzās kārtējais sadarbības gads ar Staiceles pamatskolu. Sakot paldies par sadarbību un vēlot jautras brīvdienas, bibliotekāres bērnus cienāja ar cepumiem, kuri nes Latvijas nacionālās puķes vārdu – Pīpene (Margrietiņa).

Pasākums noritēja VKKF atbalstītā projekta “Dokumentālās prozas kaleidoskops” ietvaros.