Aloja

Veselīga uztura nodarbībās gūtas vērtīgas atziņas

25. maijā  Puikules muižā un  Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrā- bibliotēkā SALA saimniekoja profesionāla uztura speciāliste Inese Liepiņa. Klausāmies vērtīgus padomus un saņēmām izsmeļošas atbildes uz visiem jautājumiem. Noslēgumā- pašu gatavoti veselīgi našķi…. un patiešām ĻOTI garšīgi!

Inese Liepiņa par nodarbībām: “Veselīga uztura nodarbībās lekcijas veidā tika stāstīts par uzturu – veselīga uztura pamatprincipiem, galvenajām produktu grupām, kas būtu jāiekļauj uzturā, kā arī ar praktiskiem piemēriem tika stāstīts kā to realizēt ikdienā. Pārrunājām biežāk pieļautās kļūdas, kā no tām izvairīties, par ēšanas režīmu, veidu, kā mēs ēdam, par liekā svara problēmu un kāpēc tā rodas, kādas ir sekas. Lekcija ilga aptuveni 1h.

Bija arī praktiski uzdevumi, kur dalībniekiem bija jāatmin produkti pēc to uzturvērtības vai sastāvdaļām, lai veicinātu to, ka ikdienā arī skatāmies uz etiķetēm un sastāvdaļām. Tika minēts arī tas, kādām sastāvdaļām un kuriem produktiem īpaši būtu ieteicams pievērst uzmanību. Šī daļa ilga aptuveni 20 minūtes.

Lekcijas beigās dalībniekiem bija iespēja uzdot sev interesējošos jautājumus, un diskusiju turpinājām arī pēc tam, kopīgi pagatavojot veselīgas uzkodas. Dalībnieki bija ļoti ieinteresēti, uzdeva daudz jautājumus par dažādām tēmām.

Praktiskajā daļā gatavojām humusu vai kā dalībnieki to nosauca – turku zirņu biezeni. Humusu smērējām uz kabača un taisījām svaigus kabaču rullīšus. Saldajā gatavojām veselīgo jogurtu, kur bezpiedevu grieķu jogurtu sablenderējām ar banānu un klāt likām svaigas zemenes. Nodarbības beigās uz galda bija krāsainas, veselīgas un gardas uzkodas. Dalībniekiem bija pieejamas izprintētas receptes, lai šādas uzkodas pēc tam varētu pagatavot paši.

Liels paldies par ļoti labo pasākuma organizēšanu. Aloja mani pārsteidza un uzņēma ļoti jauki, paldies par to arī muižas un bibliotēkas saimniecēm. Man arī likās, ka pasākums bija izdevies.”

Pasākums tika organizēts Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā”, Nr.9.2.4.2/16/I/028 ietvaros.

Sagatavoja Jana Mošura, projektu vadītāja