Aloja

Festivāls Projektu nakts 2019

9. un 10. augustā Staiceles jauniešu pārstāvis Viesturs Titovs kopā ar atbalsta personu Andu Timermani,  devās uz tematisku mācību vasaras festivālu Projektu nakts 2019, kuru organizēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA). Projektu nakts norisinās jau piekto gadu. Šogad tas notika Ikšķiles pludmalē. Festivāla mērķis ir palīdzēt pārvērst jauniešu idejas realitātē! Projektu nakts laikā bija iespējas iepazīt ‘’Erasmus+: jaunatne darbībā’’ – Jauniešu apmaiņas, Brīvprātīgā darba un Jaunatnes darbinieku mobilitātes projektu būtību un, protams, strādāt pie sava projekta pieteikuma.

Sākumā notika oficiālā atklāšana- JSPA darbinieki iepazīstināja ar sevi un iedrošināja nebaidīties jautāt interesējošus jautājums un konsultēties.

Dalībnieki tika sadalīti krāsu grupās, jo katrā grupā tika stāstīts par citu veidu projektiem un bija jāizvēlas sev interesējošais projekta veids. Mēs,  Staiceles pārstāvji bijām izvēlējušies Eiropas Solidaritātes korpusa projektus, tāpēc mums bija iespēja darboties zaļajā krāsu grupā. Noskaidrojām kas ir Eiropas Solidaritātes korpuss un kādas iespējas tas piedāvā jauniešiem un vietējai sabiedrībai.

Pēcpusdien tikāmies ar JSPA projektu koordinatori Madaru Ērgli, kura izstāstīja sīkāk par projektu rakstīšanu, vērtēšanas kritērijiem, kas jāievēro, lai projekts būtu veiksmīgāks. Tas bija ļoti vērtīgi un raisīja daudz un dažādas idejas. Apguvām arī resursu plānošanu projektos, kas lika saprast, ka resurss nav tikai finansējums, bet arī cilvēki, teritorija, partneri, ūdens, elektrība, tehnoloģijas.

Pēc neilgas pauzītes devāmies uz nākošo sesiju – mērķi, prioritātes, rezultāti. Bija interesanti un vērtīgi, jo projektu rakstīšana ir garš un sarežģīts process. Lai projekts būtu veiksmīgāks un tā rakstītājs nepieļautu muļķīgas kļūdas, bija iespējams piedalīties sarunās un klausīties projektu rakstītāju pieredzes stāstus. Akcents tika likts uz  tipiskākajām  kļūdām, kādas nevajadzētu pieļaut, bet ar ko projektu īstenotāji ir saskārušies.

Ne tikai strādājām un iedvesmojāmies, bet arī izdarījām, kādu skaistu un apbrīnojamu darbu- visi Projektu nakts dalībnieki uztaisīja piramīdu un ar saviem gaismekļiem- lukturiem, datoriem, telefoniem izgaismojām šo skaisto, pašu veidoto gaismas  piramīdas instalāciju.

Tam sekoja pārsteiguma nakts viesis – improvizētājs, reperis, dzejoļu rakstītājs, kā arī dažādu video veidotājs, limbažnieks Artūrs Jenots. Viņš pastāstīja par savu dzīves pieredzi- kā neizdegt, jo to ir piedzīvojis, darot neskaitāmus darbus pagura un iestājās depresija, bet viņam tas palīdzēja atrast sevi dzīvē. Varējām arī klausīties viņa dzeju gan par ne mīlestību, gan par mīlestību. Pats galvenais, kas sekoja pēc iedvesmojošās tikšanās – projekta rakstīšana. Apkopojām visu informāciju, ko uzzinājām no JSPA speciālistiem un to likām lietā sava projekta rakstīšanai, protams, bija lieliski, ka rakstot projektu vārējām konsultēties turpat uz vietas ar speciālistiem.

Jaunu dienu uzsākām sportiski vingrojot rīta rosmē, tas palīdzēja uzkrāt spēkus pēc darbīgās nakts- projekta rakstīšanas. Vēlāk tikāmies savā krāsu grupā, lai klausītos bijušo brīvprātīgo pieredzes stāstus. Turpinot iedvesmoties devāmies uz meistarklasi – projekta ideja un tās īstenošana, ko vadīja TechChill līdz dibinātājs Ernests Štāls. Secinājums pēc lekcijas- nekad labas idejas nevajag sasteigt, labāk apstāties, nomierināties un tad ķerties klāt pie īstenošanas darbiem.

Noslēdzot festivālu tikāmies krāsu grupās, lai apkopotu un izdarītu secinājumus, veiktu pēdējos soļus un noskaidrotu neskaidros jautājumus projektu realizēšanā. Un pats galvenais, lai uzzinātu kā ilgtermiņa projektos saglabātu motivāciju. Noslēgumā visi projekta dalībnieki sastājās aplī un skaļi izbļāvām spēka vārdus.

Man kā jaunietim šis pasākums bija ļoti vērtīgs un ar tām zināšanām, ko es ieguvu piedaloties Projektu naktī, noteikti dalīšos arī ar pārējiem Staiceles jauniešiem. Šīs zināšanas, iedvesma, pārliecība, idejas, mērķi un atziņas man ir ļoti noderīgas pirms jaunā mācība gada.

Liels, liels paldies Staiceles jauniešu koordinatorei un atbalsta personai Andai Timermanei par šo iespēju piedalīties Projektu naktī 2019!

Informāciju sagatavoja:

Viesturs Titovs, Staiceles jauniešu struktūrvienības pārstāvis